Política 09/12/2013

Els partidaris del dret a decidir critiquen els arguments "rancis" de Rajoy contra la consulta

ERC, UDC i ICV rebutgen les declaracions del cap de l'executiu a sis diaris europeus en què assegura que ni vol ni pot autoritzar el referèndum

Ara
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest divendres al Congrés / EFE

BarcelonaL'entrevista conjunta del president espanyol, Mariano Rajoy, a 'El País', 'The Guardian', 'Gazeta', 'La Stampa', 'Süddeutsche Zeitung' i 'Le Monde' en què assegura que ni vol ni pot autoritzar la consulta ha tornat a enfrontar els partits catalans en plena negociació per la data i la pregunta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC ha lamentat "els arguments rancis, vells i allunyats del que és una democràcia moderna del segle XXI que ha utilitzat per negar la consulta que volen la immensa majoria de catalans". "No diu com ni quan es pot modificar la Constitució, de manera que els partidaris de terceres vies i reformes constitucionals no sé a quin sant s'encomanaran després de llegir l'entrevista", ha dit la diputada Anna Simó. Els republicans han fet una crida a la ciutadania a fer pressió perquè la pregunta de la consulta sigui sobre la independència i han emplaçat Mas a reunir "de manera immediata" els dirigents de les forces del dret a decidir per pactar els detalls de la consulta.

També s'ha oposat a les paraules de Rajoy el secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí. "Tenim dret a decidir i no estem fent res malament", ha dit. Els democristians han defensat una pregunta "com més inclusiva millor". Pelegrí considera que una "majoria política i social" sobre el contingut del referèndum el legitimaria encara més.

ha recordat

En el sentit contrari s'ha manifestat el portaveu del PP de Catalunya al Parlament, Enric Millo, que ha avalat les paraules del president del govern espanyol. "Un referèndum per la independència no es pot fer per la senzilla raó que la sobirania nacional rau en el conjunt dels espanyols", ha recordat Millo. El popular ha defensat que Rajoy diu la veritat i ha avisat la resta de partits que "és important no enganyar la gent". "Hi ha partits que enreden la gent, els catalans no perdonaran", ha sentenciat. Millo alerta que és de "gravíssima irresponsabilitat" mantenir viu el debat per arribar a un acord de data i pregunta, ja que considera que és un debat "fictici".

El PSC ha avalat

stats