Política 24/01/2018

Rajoy: "Faré tot el possible perquè Puigdemont no sigui investit"

El president del govern espanyol diu que recorrerà qualsevol decisió sobre la investidura telemàtica

Ara
3 min
Rajoy: "Faré tot el possible perquè Puigdemont no sigui investit"

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, farà "tot el possible" perquè es "compleixi la llei" a l'Estat i Carles Puigdemont no sigui investit de nou president de la Generalitat. Ahir el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va revelar que estan treballant per procurar que "Puigdemont no pugui entrar [a l'Estat] ni en el maleter d'un cotxe", i avui, en la primera entrevista després de les eleccions del 21-D, a Onda Cero, Rajoy ha confirmat que els responsables policials tenen "aquesta instrucció". A banda de l'àmbit policial, el govern espanyol ja està preparat per recórrer davant del Tribunal Constitucional qualsevol decisió que permeti la investidura telemàtica de Puigdemont.

Rajoy ha dit que per presentar aquest recurs s'ha de produir abans un acte administratiu, però ha deixat clar que el govern central "té l'obligació" de "fer tot el possible" per fer complir la llei. "Si això es produeix, aniré al TC", ha afirmat, perquè, segons ha dit, el que ha ensenyat l'aplicació de l'article 155 és que "la democràcia espanyola té instruments per quan l'ataquen".

Segons ell, i davant la possibilitat que Puigdemont torni a Espanya, "és bo que tothom assumeixi les seves responsabilitats". "Ja sap quines són les regles del joc. Espanya és una democràcia i quan no es respecta la llei hi ha conseqüències", ha dit, i ha avisat que si Puigdemont torna "serà detingut". Confiat que Puigdemont no serà president, Rajoy ha valorat també la possibilitat que ho sigui Oriol Junqueras, d'ERC. "No m'incomodaria que Junqueras fos president, però és una decisió que han de prendre els jutges sobre si pot presentar-se o no", ha dit.

El president del govern espanyol també ha confirmat que ja ha rebut la carta del president del Parlament, Roger Torrent, però no ha volgut dir què li respondrà.

1-O

"D'operatius policials no en sé res"

En relació als esforços per impedir que Puigdemont entri al país, el periodista Carlos Alsina ha recordat a Rajoy que el govern espanyol també va garantir que no hi hauria urnes per a l'1-O. "Bé... Nosaltres vam garantir que no hi hauria un referèndum i no n'hi va haver. No hi havia junta electoral, no hi havia aparell informàtic i els vots es van posar a la babalà", ha dit Rajoy, que ha afegit: "Si volem donar valor a gent que entrava amb les urnes i les paperetes... Si volem donar valor a allò petitet...".

Davant d'aquestes afirmacions, Alsina li ha retret que "allò petitet" és el que va propiciar una contundent operació policial per retirar les urnes dels col·legis. "Els operatius policials no els fixa el president del govern, els fixen els responsables policials. No em posaré a discutir sobre operacions policials perquè cadascú ha d'opinar sobre el que sap. Jo d'operatius policials no en sé res", ha respost Rajoy. El periodista li ha recordat que ell va ser ministre de l'Interior i que, per tant, va estar liderant els cossos de seguretat espanyols durant un temps.

Corrupció

"No sabia res"

Rajoy també ha parlat sobre els casos de corrupció del seu partit, encara que ha negat que hi hagi hagut finançament irregular sistemàtic i ha dit que es tractava de "persones concretes" que, ha ressaltat, ja no formen part del PP. "Només s'han vist involucrades 15 o 18 persones, però milers de persones són honrades i decents i representen el PP", ha dit.

En relació a les revelacions dels responsables de la trama Gürtel, el president del govern espanyol ha llançat pilotes fora i ha dit que els dirigents del PP al País Valencià "mai li van dir res" sobre si finançaven il·legalment el partit. "No sabia res de tot això i estaré amb el que diguin els tribunals. Totes les persones imputades a València ja no són al PP i el judici el fan els jutges", ha dit. Tot i així, en ser preguntat concretament sobre l'expresident Francisco Camps, Rajoy ha dit que va assumir "responsabilitats polítiques duríssimes" i s'ha limitat a riure nerviosament quan li han preguntat si ja no és militant del PP. "Probablement sí", ha dit.

Futur

"La voluntat és tornar a ser candidat"

Rajoy també ha parlat dels seus plans de futur i ha dit que "ara per ara" la seva intenció és tornar a ser candidat del PP a les pròximes eleccions generals. "Veurem com evolucionen les coses, però jo ho intentaré perquè crec que caminem en una bona direcció", ha dit.

Referència històrica

Parla dels resultats electorals de l'època de la República a Catalunya

En ser preguntat sobre els errors estratègics del seu govern a l'hora d'aturar el procés sobiranista, Rajoy ha evitat fer autocrítica i ha respost amb una referència històrica, recordant que "en les últimes eleccions de la República a Catalunya", l'any 1936, els partits "independentistes o nacionalistes" ja eren majoritaris. La resposta de Rajoy ha estat tant confusa que diversos oients han pensat que Rajoy parlava de les eleccions del 21-D com les eleccions "de la República".

stats