Política 26/07/2017

Rajoy demana un dictamen urgent al Consell d'Estat sobre la reforma del reglament i podria portar-la al TC

En concret, el president espanyol sol·licita l'estudi de l'article que preveu que els grups puguin sol·licitar tramitar una llei per lectura única

Efe
2 min
Rajoy va anar a la Zarzuela com a líder del PP, però va fer les declaracions al Palau de la Moncloa

BarcelonaPrimera reacció de l'Estat a l'aprovació de la reforma del reglament. El president espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat un informe al Consell d'Estat sobre els canvis al reglament que s'han aprovat aquest dimecres al Parlament per fer possible la tramitació exprés de la llei de referèndum. En funció del que digui el Consell d'Estat, la Moncloa podria prendre accions legals el mateix divendres i presentar un recurs d'inconstitucionalitat al TC. L'alt tribunal no té previst celebrar cap ple fins al setembre, però podria reunir-se d'urgència la setmana que ve com ha fet en ocasions anteriors. En declaracions als mitjans, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que l’executiu espanyol busca una base sòlida per al recurs. "Intentem que hi hagi poca opinió política i molt de fonament jurídic. Si els dictàmens avalen que la reforma no és respectuosa procedirem a la seva impugnació", ha avançat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Parlament ha donat llum verda aquest dimecres a la reforma del reglament que incorpora que els grups parlamentaris també puguin sol·licitar tramitar una llei per lectura única. És especialment per aquest article, per l'ús que en volen fer els independentistes, que Rajoy ha demanat el dictamen al Consell d'Estat.

Llum verda a la reforma del reglamentJunts pel Sí i la CUP s'han aliat per fer possible que els grups parlamentaris puguin tramitar per lectura única les proposicions de llei, un fet que faria possible validar de forma exprés la norma que ha d'emparar l'1-O. L'objectiu dels independentistes és esquivar el vet del govern espanyol i el Tribunal Constitucional. El canvi, però, ha enervat la resta dels grups parlamentaris, que acusen Junts pel Sí i la CUP de voler coartar el debat parlamentari i aprovar la llei de referèndum sense garanties.

De fet, PP i Ciutadans ja han avançat que demanarien un recurs d'empara al TC per vulneració del seu dret de participació política.

stats