02/10/2015

Rajoy ja té data d’eleccions: el 20 de desembre

3 min
Mariano Rajoy va concedir ahir a Gloria Lomana i a Antena 3 la primera entrevista després de les eleccions del 27-S i va anunciar la data de les eleccions generals.

MadridMariano Rajoy ja ho ha decidit i ahir va anunciar la data: el 20 de desembre. És el dia escollit per a les eleccions generals. Uns comicis en què el PP intentarà revalidar la seva còmoda majoria absoluta (ho té difícil), que serviran per posar a prova la força de les formacions emergents i en què prendrà forma o no una oferta política per intentar resoldre el plet català. Fa unes setmanes el president espanyol, que sempre ha estat decidit a esgotar la legislatura malgrat les especulacions d’avançament, ja va insinuar que aquesta podia ser la data triada, però en els últims dies també s’havia plantejat el dia 13 per allunyar-les de Nadal i poder assistir al Consell Europeu previst per al 18 i 19 de desembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy va dir ahir en una entrevista a Antena 3 que no, que el 20 era millor perquè hi havia temps per constituir les Corts amb Nadal ja lluny. El president espanyol considera que arriba al 20-D en una bona situació perquè veu pacificat el front català. “Ara hi ha menys risc d’independència, tot i que jo mai he cregut que fos real”, va afirmar.

L’única autocrítica que va acceptar va ser per admetre, sense més concreció: “D’errades n’hem fet tots”. Però de concessions no en farà al marge de l’actual marc. I dins d’aquest marc seran limitades perquè, per exemple, de res serviria per a ell fer el català oficial a Europa o dur el Senat a Barcelona, una “ocurrència” del líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Ell no es nega a la reforma de la Constitució, segons va dir, però cal saber “per què” i, de nou, va desafiar el PSOE a concretar la seva proposta donant a entendre que pot posar en perill la igualtat entre espanyols i el principi de la sobirania nacional. Però els socialistes afirmen que res d’això estarà en discussió.

Rajoy es va molestar perquè, en un dels reportatges que complementava l’entrevista amb opinions de clients dels bars de Madrid, un d’ells va considerar-lo “immobilista”. “Això de Don Tancredo [en la tauromàquia, el personatge que es queda quiet al mig de l’arena esperant que el toro no l’envesteixi] és un gran tòpic. Jo he fet un munt de reformes”, va exclamar abans d’enumerar-les. “Ja em deien immobilista per no voler el rescat, però no puc acceptar segons què, com liquidar els fonaments de la Constitució”, va avisar.

A Catalunya vol seguir venint-hi per explicar-se, “dialogar i desmuntar tòpics com ara l’«Espanya ens roba»” tot i que va lamentar que, ara per ara, és difícil una alternativa de govern unionista després d’uns resultats que, malgrat tot, va considerar satisfactoris. Segons ell la crisi econòmica ha sigut “més complicada” de resoldre que no pas el cas català.

En preguntar-li per les crítiques d’Aznar el va despatxar amb certa supèrbia i fent evident el malestar. Ell no parla “per comunicats”, va dir, sinó que les coses les exposa “a la cara”. Va admetre que fa temps que no es veu i parla tranquil·lament amb qui el va triar com a successor al PP.

Adéu a la doble comissió als caixers

El cap de l’executiu es va preocupar en l’entrevista, de to amable, de bastir ponts amb C’s, amb qui va dir que coincidia “en els temes importants”. “És bo que anem junts”, va afirmar. Rajoy va confirmar que demà el consell de ministres suprimirà la doble comissió per treure diners a caixers automàtics d’entitats alienes a la del titular de la targeta.

stats