Política 16/01/2016

Rajoy i Iglesias collen Pedro Sánchez perquè inclini la balança del futur govern espanyol

El president del govern espanyol en funcions critica la cessió del PSOE a ERC i DL al Senat i el líder de Podem creu que els socialistes s'estimen més pactar amb la dreta

Ara
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a l'AVE / PP

BarcelonaSegueix la pressió sobre el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, perquè inclini la balança de la governabilitat d'Espanya cap a la dreta o l'esquerra. Aquest dissabte, tant el president del govern espanyol en funcions i del PP, Mariano Rajoy, com el líder de Podem, Pablo Iglesias, han seguit collant el dirigent socialista perquè es pronunciï.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer de parlar ha estat Mariano Rajoy, que ha apujat el to contra el secretari general del PSOE per buscar un pacte de govern alternatiu que seria "un frau" a través de gestos com la cessió de quatre senadors a ERC i DL per facilitar que tinguin grup propi al Senat, un gest que ha considerat "un gran error".

En una visita a Zamora, amb motiu de la finalització de les obres de l'AVE que connecten aquesta ciutat amb Madrid, Rajoy ha criticat la decisió de Pedro Sánchez de "donar suport als partits que fan un pols a Espanya" i ha afegit que ni els espanyols ni els electors del PSOE "es mereixen això". El president del govern espanyol ha argumentat que un executiu format per PSOE, Podem i els partits independentistes seria "un frau i un disbarat".

Per això, Rajoy ha tornat a advocar per un gran pacte amb el PSOE i C's, tres partits que, segons ell, coincideixen en els "temes fonamentals", com la sobirania de l'Estat, la política europea, el terrorisme. A més, ha tornat a advertir que en aquests moments "donar un missatge d'inestabilitat és molt negatiu" de cara al món econòmic internacional.

A l'espera que comenci la ronda de contactes del rei Felip VI amb els grups parlamentaris al Congrés, Rajoy ha defensat que malgrat estar en funcions el govern espanyol no s'atura, i ha posat com a exemple la finalització de les obres de l'AVE entre Zamora i Madrid.

Des de Lisboa, Pablo Iglesias ha mostrat una opinió diametralment oposada a la de Rajoy. Segons ell, el PSOE no busca un pacte alternatiu de govern, sinó que està dominat per "intransigents" que s'estimen més seguir pactant amb la dreta. Una prova d'això va ser, ha dit, l'acord a la mesa del Congrés amb Ciutadans.

Iglesias ha insistit que Podem està disposat a parlar "de tots els temes sense línies vermelles", i ha criticat que qui ha establert que d'alguns temes –principalment el referèndum a Catalunya– no se'n pot parlar ha estat el PSOE. A més, ha considerat incoherent que els socialistes diguin que no volen seure a la taula amb formacions polítiques que defensen la independència i després els hagi facilitat tenir grup propi al Senat.

stats