Política 28/08/2012

Rajoy: "El govern d'Espanya ajudarà la Generalitat, com ja ha fet en moltes altres ocasions"

El president del govern espanyol, que s'ha reunit amb el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, nega que s'estigui negociant un nou rescat espanyol

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy a la Moncloa, en rebre el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy / AFP

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimarts que "el govern d'Espanya ajudarà la Generalitat, com ja ha fet en moltes altres ocasions". Rajoy no ha volgut entrar en "polèmiques" sobre la condicionalitat que comportarà el rescat financer de l'Estat cap a Catalunya. Ara bé, ha avisat que totes les institucions públiques –"les comunitats autònomes també són Espanya", ha subratllat– estan obligades a uns topalls de dèficit i deute públics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una intervenció a la Moncloa, ha assegurat que el seu executiu està prenent mesures des del mes de gener per alleugerir la situació de les comunitats autònomes i que ara Madrid "tampoc es desentendrà" dels "problemes" de liquiditat que té el Govern.

Rajoy ha esquivat criticar el pacte fiscal. Ha dit que l'estudiarà "atentament", però ha reiterat que la seva prioritat passa pel "creixement econòmic" del conjunt de l'Estat. Segons ha afirmat, els problemes de finançament de Catalunya tenen el mateix origen que els d'Espanya: un dèficit excessiu motivat per la caiguda dels ingressos durant els últims anys. Per tant, creu que quan la situació es normalitzi, la situació catalana també es redreçarà.

"No s'està negociant res"

Sobre un nou rescat parcial d'Espanya, Rajoy ha assegurat, després de reunir-se amb el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, que encara no ha pres cap decisió. "No hi ha cap negociació sobre aquest assumpte perquè el govern no ha fet cap petició en aquest sentit. Per tant, no hi ha res", ha sentenciat.

Tot i això, el cap de l'executiu espanyol va preparant el terreny i no ha tancat la porta a fer-ho més endavant. De fet, ja no ha xutat la pilota al terrat del BCE com dies enrere, sinó que ha admès que ara la responsabilitat és només dels estats que vulguin acollir-se als mecanismes que ha plantejat el president de la institució, Mario Draghi, com a condició prèvia per activar la compra de deute sobirà. Van Rompuy ha avalat Rajoy i ha recordat que el govern del PP és prou "fort" per prendre les seves pròpies decisions. Tots dos dirigents han assegurat que l'euro és "irreversible" i estan d'acord que el "futur de Grècia està a la zona euro".

stats