Política 25/02/2014

Rajoy garanteix que els "dics de contenció" creats impediran una nova gran crisi

El president del govern espanyol presumeix d'haver conduït Espanya cap a la recuperació, fins al punt de "travessar amb èxit el cap d'Hornos"

F. Casas / M. Toro
4 min
Mariano Rajoy abans de la seva intervenció en el debat de política general / EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha començat aquest dimarts el seu discurs en el debat de política general al Congrés dels Diputats amb una lectura triomfalista de la situació de l'economia espanyola. Ha destacat el "canvi de tendència" produït sota el seu mandat, des de finals del 2011, fins al punt d'afirmar que Espanya "ha travessat amb èxit el cap d'Hornos", ha dit metafòricament. Espanya ha passat de ser "un llast" per a Europa a ser percebuda com un "motor" econòmic, ha afegit. El discurs s'ha iniciat a les 12.00 hores i ha durat una hora i mitja.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha assegurat que en el darrer any l'economia espanyola ha experimentat un "canvi d'enormes conseqüències" i que, per tant, ara s'inicia una altra etapa "més tranquil·la i productiva". "La possibilitat del rescat, l'abandó de l'euro, la desconfiança, són paraules que no tenen sentit ara mateix", ha afirmat. De fet, ha oficialitzat la revisió a l'alça del creixement econòmic, que serà de l'1% aquest any i de l'1,5% el 2015.

El president ha assenyalat les reformes del seu govern com la causa principal de la recuperació econòmica: "El futur no existia quan vam arribar al govern. Avui, comptem amb un present [...] una primera collita que no és un càlcul ni una expectativa, sinó una realitat tangible". Per tot això ha insistit: "Avancem en la direcció correcta [...] S'hi poden afegir matisos, el que no es pot fer és negar-ho".

Entre les millores econòmiques de l'últim any, el president ha destacat que Espanya gaudeix de "les millors xifres de competitivitat des que forma part de l'euro", d'unes "xifres rècord en exportacions" i un "notable superàvit d'aproximadament el 2% en la balança de pagaments". També ha anticipat un "cicle expansiu" en la creació de llocs de treball.

Amb tot, ha assegurat que es tracta d'unes mesures econòmiques que han creat "dics de contenció" per evitar que les "terribles conseqüències de la crisi" es tornin a produir. "Són unes reformes que busquen anar més enllà de la solució temporal d'uns desequilibris que feien impossible un creixement sostingut i estable", ha dit.

De cara al futur, Rajoy ha posat especial èmfasi en les accions enfocades a reactivar el mercat de treball, les mesures d'internacionalització de l'economia, la reforma de les administracions públiques i l'aplicació de la llei de garantia de la unitat de mercat. Pel que fa a Europa, ha celebrat els avenços cap a la unió bancària i ha deixat clar que els pròxims reptes seran la unió fiscal i la unió política i econòmica.

Creació de llocs de treball i reforma fiscal

Rajoy ha deixat clar que la reducció de l'atur −que ha ocupat gran part del seu discurs− és i serà el principal objectiu del seu govern: "No em donaré per satisfet ni descansaré fins que el pitjor rostre de la crisi econòmica, l'atur, desaparegui". Rajoy ha lamentat que encara hi hagi "més de cinc milions i mig de persones que no poden treballar".

En aquest sentit, ha subratllat els efectes de la reforma laboral, abans de la qual −ha recordat− l'atur creixia a Espanya a un ritme anual del 12,5%. Ha assenyalat que gràcies a la reforma del mercat de treball, "per primer cop en tota la crisi podem dir que hi ha menys aturats que fa un any". Així mateix, ha destacat l'augment de l'afiliació a la seguretat social en 17.000 persones respecte del 2013. "Aquest febrer tindrem una variació interanual d'afiliats positiva", ha afegit.

Per tal de seguir afavorint l'ocupació, Rajoy ha concretat una sèrie de noves mesures. La principal, una tarifa plana de 100 euros en les cotitzacions a la seguretat social per a les empreses que augmentin la plantilla. Es tracta d'una de les principals novetats de la reforma fiscal que l'Estat preveu aplicar entre abril i maig, i que també inclou l'excepció del pagament de l'IRPF per a aquelles persones que cobrin menys de 12.000 euros anuals.

D'altra banda, ha explicat que el govern espanyol aprovarà abans de l'estiu una Estratègia d'Activació de l'Ocupació per als pròxims 2 anys, i que a l'abril es posarà en marxa el Portal Únic d'Ocupació. Així mateix, es contractarà a mil joves llicenciats de grau superior de formació professional per a tasques d'investigació i desenvolupament.

El president espanyol també ha anunciat que aquest divendres el consell de ministres aprovarà un paquet de mesures per afavorir el finançament empresarial no bancari de les pimes, per tal que no només es faciliti la contractació sinó també la creació i creixement d'empreses.

Protecció dels més vulnerables

Tot i l'informe detallat de la bona actuació del govern espanyol en matèria econòmica, després de mitja hora de discurs Rajoy ha fet una crida a no caure en "triomfalisme ni autocomplaença", cosa que ha fet arrencar rialles a bona part de la cambra. En aquest sentit, ha volgut deixar clar que el "mèrit" i el "triomf" de la recuperació econòmica és dels ciutadans espanyols, del seu "esforç sostingut, sacrifici i confiança".

"Moltes decisions no han estat fàcils ni agradables, però s'han aplicat per preservar sistemes protecció social i minimitzar l'impacte sobre els més vulnerables", ha afirmat el president espanyol, i ha assegurat haver establert "límits" en aquelles qüestions que el govern no estava disposat a traspassar", en referència a les receptes de la Unió Europea per a l'economia espanyola.

Amb tot, Rajoy ha explicat que en tot moment s'ha buscat "un repartiment equitatiu càrregues", i que quan s'ha demanat més esforç fiscal als ciutadans, s'ha fet "de forma progressiva". En la mateixa línia ha assegurat que les "companyies elèctriques han buscat la protecció dels consumidors". Una afirmació que ha generat rebombori a la bancada socialista del Congrés i que ha obligat Rajoy a afegir amb un to desfiador: "Espero tenir aquesta tarda un debat amb el portaveu del vostre grup [socialista] sobre el sector elèctric. I també sobre la recaptació de l'impost societats a les grans empreses".

stats