Política 21/08/2015

Romeva: "Grècia evidencia que les dificultats s'han d'afrontar amb democràcia"

El cap de llista de Junts pel Sí assegura que la possible coincidència de calendari amb les eleccions catalanes no és un "inconvenient"

Efe
2 min
Romeva deixa ICV per la fredor amb el procés

BarcelonaEl cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha considerat aquest divendres, en declaracions a Efe, que la crisi grega demostra que les situacions "dificultoses" requereixen una resposta "democràtica", i ha opinat que la possible coincidència de dates amb les eleccions catalanes del 27-S no ha de suposar "cap inconvenient".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va presentar ahir la seva dimissió i va assegurar que el seu mandat havia acabat després de pactar el rescat, i va sol·licitar uns comicis anticipats al més aviat possible, amb el 20 de setembre com una de les probables dates, encara que també podrien arribar a ajornar-se fins al dia 27.

En declaracions a Efe, Romeva ha afirmat que s'ha de "respectar la decisió del poble grec" en aquests comicis i, en tot cas, no s'ha mostrat preocupat davant la possibilitat que coincideixin amb les eleccions catalanes, que la seva candidatura planteja de forma plebiscitària sobre la independència de Catalunya. "Grècia i Catalunya són dues realitats completament diferents. Crec que no s'han de barrejar, són dos contextos i dos reptes molt diferents, i tots dos són importants i diria que crucials", ha assenyalat.

Això no obstant, ha afegit, "l'únic aspecte en comú és la democràcia, que no és un repte només per a Catalunya i Grècia, sinó per a Europa en el seu conjunt".

Segons el seu parer, "un dels aspectes que cal posar en valor" de la crisi grega i del cas català, malgrat les diferències, és que "qualsevol situació dificultosa que en aquests moments s'afronti té una resposta i ha de tenir una resposta necessàriament democràtica".

"Grècia està vivint en els últims temps les seves circumstàncies i les seves dificultats, que no són poques, i necessita fer el seu camí i el seu procés", ha dit Romeva, que ha deixat clar que s'ha de "respectar totalment el que decideixi el poble de Grècia".

Sobre la possible coincidència de dates entre els dos comicis, ha insistit que "no ha de ser un inconvenient en cap cas", ja que "són dos processos molt diferents", encara que ha matisat que en les dues situacions s'evidencia que Europa està "en un moment en què democràticament està donant molts passos endavant i manifestant moltes necessitats".

"El que està passant a Catalunya és molt significatiu, no deixa de ser una revolta democràtica, la necessitat que tenim d'unes estructures i institucions que no responen al que la gent espera d'aquestes institucions", ha relatat.

Per al cap de llista de la candidatura unitària, la manera de resoldre-ho és "per la via de les urnes" i la "democràcia": "A escala europea, el que estem fent a Catalunya es pot percebre com que pugui acabar sent una espècie de paradigma".

Romeva ha explicat sobre això que, "davant una situació de complexitat enorme, si el que fem a Catalunya surt bé i de la manera com ho estem fent, de manera democràtica, pacífica i massiva, tenim una gran experiència que podem posar al servei d'Europa i del món, perquè d'aquesta manera no ho ha fet pràcticament ningú i no és fàcil fer-ho".

stats