Política 24/11/2015

L'unionisme carrega contra Mas: l'acusa d'"irresponsable" i exigeix que plegui

L'oposició respon a les crítiques del president de la Generalitat al ministeri d'Hisenda

Gerard Pruna
5 min
L’oposició reclama que el Parlament aclareixi si desobeirà el TC

BarcelonaTot just acabava la roda de premsa del president de la Generalitat, Artur Mas, i els primers grups de l'oposició ja havien sortit a retreure-li les seves crítiques al ministeri d'Hisenda. "És una agressió institucional de l'Estat contra tota la població catalana", havia avisat el president de la Generalitat. El primer de respondre ha estat el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, que ha defensat la decisió del govern espanyol d'intervenir les finances de la Generalitat. Aquestes són les principals reaccions de l'unionisme.

Xavier García Albiol (PP)

"El govern espanyol no ha intervingut de cap manera l'autonomia de Catalunya"

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha carregat amb duresa contra Artur Mas, a qui ha titllat d'"irresponsable". "Som en mans d'un president que és un irresponsable i no pot seguir ni un minut més al capdavant de la Generalitat", ha avisat el dirigent popular, que ha criticat el to "agressiu, insultant i amenaçant" del president català amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Albiol ha defensat que és Europa qui ha dit "prou" a la situació financera de la Generalitat, i que el govern espanyol intenta "resoldre" el que ha provocat la "incompetència" de Mas. A més, ha negat que el govern espanyol hagi "intervingut l'autonomia de Catalunya de cap manera", i ha afegit que el que està fent és "realitzant la seva feina de control de com es gasten els diners públics".

Segons Albiol, la compareixença de Mas anticipa que "pactarà amb el partit radical extremista de la CUP". "Si no no s'entendria l'actitud amenaçant, radical i irresponsable del president de la Generalitat". L'exalcalde de Badalona ha assegurat que si algú està agredint els catalans "és Mas i el seu Govern", mentre que, segons ell, el govern espanyol "està protegint els catalans de l'actitud temerària de la Generalitat".

El dirigent del PP ha qüestionat també que Mas hagi criticat l'actitud del ministeri de l'Interior envers la Generalitat sobre la lluita contra el jihadisme. "És inacceptable", ha lamentat, i ha assegurat que la relació entre el ministeri i la conselleria de l'Interior és "fluida". Albiol ha revelat també que dijous de la setmana passada ell i dos diputats del PP català es van reunir amb el conseller Jordi Jané per parlar de política antiterrorista i que en aquella trobada es van emplaçar a col·laborar amb "prudència i lleialtat".

Inés Arrimadas (C's)

"Mas ha de marxar perquè ja no pot tornar al camí del seny"

La líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, que marxi i doni pas a un altre president que "sigui responsable i gestioni bé els recursos". "Estem convençuts que Mas ja no pot tornar al camí del seny i li demanem que faci un pas enrere i marxi", ha opinat la cap de l'oposició, que ha acusat el president de la Generalitat de posar en risc l'autogovern de Catalunya "amb el seu intent d'escapar-se de la justícia i tapar la corrupció".

Arrimadas ha lamentat que "les baralles entre el govern espanyol i la Generalitat al final les paguin els ciutadans", i ha retret al president de la Generalitat que no hagi estat capaç d'oferir res als catalans, que veuen en perill el cobrament de les seves factures. A més, ha negat que haver de detallar en què es gasta la Generalitat els diners del FLA pugui ser considerat un atac a Catalunya. "Nosaltres no volem que doni explicacions al govern espanyol, volem que les doni a tots els ciutadans".

La líder de C's al Parlament ha defensat la necessitat de canviar de president del Govern a Catalunya però també a Espanya. Ja que, segons ha dit, Mariano Rajoy també ha fet moltes coses malament. A més, ha demanat a PP i el president de la Generalitat que deixin de banda el debat del terrorisme. "En aquest tema hem d'estar tots junts".

Eva Granados (PSC)

"Els ciutadans som hostatges de l'hostilitat de dos governs en funcions"

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha titllat de míting de JxSí la compareixença del president de la Generalitat. Granados ha criticat que els ciutadans siguin "hostatges de l'hostilitat de dos governs en funcions". La diputada socialista ha confiat que hi hagi nous governs a Catalunya i a Espanya com més aviat millor. Preguntada sobre si un govern socialista a la Moncloa podria facilitar el diàleg amb la Generalitat, Granados ha respost que el PSC sempre ha apostat pel diàleg, però ha demanat a Artur Mas que decideixi si vol "diàleg o ruptura". "En hores parells parlen de desobediència i en hores senars de diàleg. Els dos no són compatibles".

Granados ha defensat que JxSí i la CUP no es poden sorprendre que el govern espanyol vulgui tenir més garanties sobre les finances de la Generalitat després de la declaració de ruptura: "Ara no es poden queixar", ha conclòs. A més, ha recordat que el paraigües jurídic que dóna cobertura a la decisió del ministeri d'Hisenda és la llei d'estabilitat pressupostària que van aprovar CiU i PP".

La portaveu del PSC al Parlament ha carregat contra Mas i Montoro per "fer electoralisme amb el FLA" mentre perjudiquen els catalans i el seu teixit productiu.

Pere Aragonès (JxSí)

"El govern espanyol actua com la troica però per motius ideològics"

També en roda de premsa, el diputat de JxSí Pere Aragonès ha reclamat a Ciutadans, PSC i PP que "abandonin la visió tancada nacionalista espanyola" i es posin al costat de la Generalitat en la defensa de la prestació de serveis públics per part del Govern. El diputat independentista ha assegurat que si aquests partits governessin a Catalunya es trobarien en la mateixa situació de dificultat financera.

Aragonès ha acusat el govern espanyol d'actuar com la troica "però amb motius ideològics", una afirmació que ha argumentat recordant que l'exposició de motius de l'ordre ministerial que "acaba amb l'autonomia financera de Catalunya" fa referència a intervencions públiques de dirigents catalans. "Es fa servir un recull de premsa per vulnerar l'autonomia financera de la Generalitat".

El diputat de JxSí, que ha explicat que l'ordre ministerial deixa "en paper mullat" els models de finançament vigents, ha carregat també contra els grups que diuen "no et queixis que rebràs, accepten la submissió davant dels qui intenten imposar aquesta moral d'esclau".

Albert Botran (CUP)

"És l'aplicació de l'article 155 a càmera lenta"

"És l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a càmera lenta". Així ha qualificat el portaveu parlamentari de la CUP, Albert Botran, les condicions que el ministeri d'Hisenda ha imposat a la Generalitat per accedir al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Segons la CUP, el FLA "doblega la capacitat d'autogovern de Catalunya" i consolida la "deutocràcia", un concepte que ha fet servir per definir el fet que la majoria dels recursos provinents del fons s'utilitzin per pagar els interessos del deute.

Segons la CUP, les mesures anunciades per Cristóbal Montoro suposen la "ruptura del pacte autonòmic" i són una "agressió que va més enllà del bloc independentista". De fet, en aquest punt Botran ha criticat "l'oportunisme" d'algunes formacions "autonomistes" que guarden silenci quan l'Estat "imposa un ofec econòmic, jurídic i polític" a la Generalitat i els ha retret no denunciar i sortir en defensa de la Generalitat.

Botran ha defensat que fer una auditoria del deute i renegociar per no pagar aquell que sigui il·legítim "no és una extravagància", sinó que ha afirmat que és "l'única manera d'exercir la sobirania".

stats