Política 14/01/2015

Camacho assegura que el nou acord és "molt perjudicial" pels catalans: les reaccions dels partits

Després de la recuperació del "clima d'acord", les formacions polítiques es posicionen en la nova fase del procés sobiranista. Iceta titlla de "nou fracàs" el pacte Mas-Junqueras

Ara / Efe
3 min

BarcelonaDesprés de l'anunci de la recuperació del "clima d'acord", en paraules del president de la Generalitat, Artur Mas, i l'anunci d'un nou pacte per "culminar" el procés sobiranista, la resta de partits polítics es posicionen sobre el nou escenari. Les formacions valoren el nou horitzó electoral anunciat per Mas el 27 de setembre d'enguany.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rull crida a "eixamplar" la majoria sobiranista

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha fet una lectura "postiva" de l'acord Mas-Junqueras, ja que ha assegurat que el "consens" té una "força transformadora extraordinària". "Tothom ha cedit en benefici del procés", ha dit Rull en declaracions al canal 324. Pel que fa a l'aprovació dels pressupostos, Rull ha dit que calien per "continuar construint les estructures d'estat" i ha cridat a "aprofitar" el temps que queda fins a les eleccions per "eixamplar" la majoria sobiranista.

Des d'Unió valoren "positivament" l'acord

El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha valorat "positivament" el nou acord entre Mas i Junqueras. Ho ha fet en declaracions a la Cadena SER, remarcant que el pacte té "elements positius". També ha celebrat la "recuperació" de l'estabilitat parlamentària i la possibilitat d'aprovar el pressupost de la Generalitat d'enguany. "És el més substantiu des de la nostra perspectiva".

Pel que fa a la posició d'Unió en relació a un programa independentista de CiU en les properes eleccions —Unió ara per ara defensa la confederació—, Espadaler ha dit que "cada cosa el seu temps", i ha assegurat que treballaran per "continuar en el marc de la federació". Quan sigui el moment, ha afegit, es decidirà en l'àmbit del partit.

Iceta titlla de "nou fracàs" el pacte Mas-Junqueras

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha titllat de "nou fracàs" el pacte entre el president de la Generalitat, Artur Mas i el líder d'Oriol Junqueras, que han fixat uns nous comicis després de l'estiu, el 27 de setembre —tal com ha anunciat el president. Ho ha fet a través d'una piulada des del seu compte de Twitter, on ha assegurat que dos partits "incapaços de governar" prometen el "paradís".

Camacho veu "perjudicials" les eleccions

La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, també ha respost a la data electoral: "És la crònica d'un fracàs anunciat", ha advertit, afegint que l'avançament electoral és "molt perjudicial" pels catalans.

En declaracions a Efe, la presidenta dels populars catalans ha remarcat que hi hauran hagut "tres eleccions en cinc anys", a més de considerar que "és molt negatiu i perjudicial també per a la recuperació de l'economia a Catalunya".

Per a Camacho, Mas "fa temps que ha deixat de governar", i l'anunci d'avui constata que "només ha pensat amb els independentistes i no amb els 7,5 milions de catalans", ha opinat.

Sobre la data dels nous comicis fixats per Mas, Camacho ha dit que el fet que la campanya comenci a la vigília de l'Onze de Setembre, demostra que Mas "està molt allunyat de la realitat, i que no li importen la majoria dels catalans".

Cop de porta al caràcter plebiscitari dels comicis

El coordinador d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha dit aquest dimecres que el seu partit no accepta el "caràcter plebiscitari" de les eleccions que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha fixat pel 27 de setembre d'enguany. Nuet ha fet aquestes declaracions a l'agència Efe, després de l'anunci d'un nou acord entre Mas i el líder d'ERC per desencallar el procés sobiranista.

Així, EUiA es prendrà els pròxims comicis amb un caràcter "constituent" i espera que el resultat a Catalunya obri pas al canvi a l'estat espanyol. Nuet ha apuntat que la nova cita electoral és una "oportunitat" perquè el govern de CiU "sigui expulsat".

C's afirma que el debat "està segrestat" pel "monotema secessionista

El president de C's, en declaracions a la Cadena SER, també ha carregat contra el nou acord. Ha afirmat que el debat polític a Catalunya "està segrestat" pel "monotema secessionista", i ha sentenciat que "Catalunya pot tenir un govern autonòmic, però no un comitè per la secessió que desvarieja i no governa".

D'altra banda, també ha fet referència al cas de la família Pujol i als afers de corrupció que afecten a Convergència. "Mas guanya temps", ha dit, i ha recordat que "CDC té la seu embargada".

En declaracions a la COPE, Rivera ha alertat que "ERC i es seus socis separatistes blindaran CiU" a la comissió d'investigació del frau fiscal al Parlament. Així, el de C's ha cridat a la mobilització en les properes eleccions per "enviar Mas a casa" i "configurar un govern responsable, amb les mans netes i que treballi per seguir dins d'Espanya i Europa".

stats