Política 29/05/2015

Com es cuina el moviment municipalista? Un documental explica la recepta de Barcelona en Comú i Ahora Madrid

El col·lectiu Zemos98 fa seure diferents activistes en una mateixa taula per ajudar a comprendre qui hi ha darrere dels diferents processos de confluència i acabar amb "estigmes"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

Madrid"La democràcia comença per allò que és més proper". És una de les màximes de l'aposta municipalista, a la qual s'han dedicat durant anys alguns dels regidors que aviat seuran a l'Ajuntament de Barcelona i Madrid. Per intentar acabar amb alguns "estigmes" i que processos de confluència com Barcelona en Comú i Ahora Madrid no es veiessin com una aposta que neix de la nit al dia, el col·lectiu Zemos98 va decidir fer seure en una mateixa taula diferents membres d'aquestes plataformes. Persones que fa molt de temps que batallen des de l'activisme en les dues capitals i que "no són uns 'rastaflautes', com han volgut pintar alguns partits", explica a l'ARA Sofia Coca, coordinadora del documental 'Recetas municipalistas', que es va estrenar fa un mes al 17è Festival Zemos98 de Sevilla.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment no tenen previstes noves projeccions a l'Estat, però és possible veure tot el documental a internet.

Partint d'un espai totalment quotidià com és la cuina de la casa, una metàfora de la política més propera, es desenvolupa una conversa on es tracten, com si fossin els tres plats d'un àpat, els tres pilars de l'aposta municipalista: el seu origen, què pot passar un cop arriba a les institucions i ha de governar, i el paper del ciutadà com a "protagonista fonamental d'aquest canvi de cicle".

Els protagonistes d'aquest àpat són algunes de les persones que han estat darrere Ada Colau i Manuela Carmena. Es tracta de Gala Pin, de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i futura regidora de Barcelona en Comú; Pablo Carmona, de la Fundació dels Comuns, impulsor de Guanyem Madrid i futur regidor d'Ahora Madrid; Marta Cruells, de Barcelona en Comú; Francisco Jurado, de Democràcia 4.0 i Open Euribor; i Guillermo Zapata, d'El Patio Maravillas i futur regidor d'Ahora Madrid.

Aquesta gent és l'encarregada de preparar l'àpat, mentre a poc a poc intenten respondre a les incògnites de futur del moviment. Quins ingredients té el municipalisme? Quines són les condicions de vida que tenen aquestes persones "anònimes" que hi estan participant? Què ha passat per arribar fins aquí? Què es vol aconseguir? Com s'explica aquesta història?

Per a Sofia Coca, en el documental volien anar més enllà de la "immediatesa de la campanya", i també fugir del "llenguatge de retrets" que vam viure durant els 15 dies previs a les eleccions. No es busca oferir una gran qualitat d'imatge, sinó sobretot una "reflexió i propiciar el debat" després de veure'l, assenyala la coordinadora del projecte, que neix d'una iniciativa europea perquè més enllà de l'Estat es conegui què està passant a les grans ciutats.

El projecte també inclou una genealogia il·lustrada elaborada per María Castelló Solbes per conèixer com s'ha cuinat el moviment municipalista.

Com es cuina el moviment municipalista? María Castelló ho explica així de forma senzilla. MARÍA CASTELLÓ SOLBES
stats