Reguant considera que Borràs fa mal als represaliats quan vincula el seu cas amb la persecució política

Els anticapitalistes rebutjaran la petició de reconsideració presentada per JxCat contra la suspensió dels drets de la diputada

ARA
2 min
La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, durant l'entrevista a l'ACN

BarcelonaLa diputada de la CUP Eulàlia Reguant s'ha refermat aquest divendres en una entrevista a l'ACN en el posicionament de la seva formació sobre la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. La mesa del Parlament es reunirà dijous vinent per resoldre la petició de reconsideració de JxCat perquè no s'apliqui la suspensió a la diputada, però les declaracions de dirigents d'ERC i dels anticapitalistes deixen clar que es mantenen ferms en apartar-la del càrrec. Preguntada sobre la qüestió, Reguant ha considerat que quan Borràs vincula el seu cas per presumptes irregularitats en la gestió de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) amb la persecució política fa mal als represaliats. "El fet que hi hagi hagut un acarnissament perquè és qui és i és independentista no pot tapar que aquesta causa no té un origen polític", ha recalcat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Reguant ha explicat que la CUP, representada a la mesa pel secretari tercer, Carles Riera, rebutjarà la petició de reconsideració de JxCat. "Tocava que Borràs s'apartés i si no s'apartava, per higiene democràtica i responsabilitat, calia suspendre-la de funcions", ha argumentat. De fet, ha apuntat que si no es tractés d'un possible cas de corrupció els anticapitalistes no haurien estat a favor de l'aplicació de l'article 25.4, que estableix la suspensió de drets i deures parlamentaris a un diputat un cop sigui ferm l'acte d'obertura del judici oral en casos d'acusació per delictes vinculats a la corrupció.

Des de la seva suspensió, però, no ha volgut anar més enllà. ERC ha instat en diverses ocasions a substituir la presidenta –com també la resta de partits de l'oposició–, però la CUP se'n renta les mans. Tot i admetre que la situació d'interinitat en la presidència del Parlament "no és bona", ha dit que la solució és en mans d'ERC i JxCat: "Són ells qui han creat o contribuït a crear aquest problema", ha justificat.

La substitució de la presidenta

El líder del PSC, Salvador Illa, va apuntar en una entrevista a Catalunya Ràdio que hi ha "mecanismes" per substituir Borràs més enllà dels pactes entre socis del Govern. Però el reglament del Parlament no estableix cap mecanisme com una moció de censura a la presidència del Parlament, i no està clar que se la pugui apartar del càrrec mentre el judici estigui en marxa si ella i JxCat s'hi resisteixen. Només estan regulades les substitucions dels càrrecs que formen part d'organismes estatutaris com el Síndic de Greuges, la CCMA o el CAC.

Reguant ha admès que hi ha dubtes sobre l'article 25.4, impulsat en el seu moment pels anticapitalistes, entre altres coses perquè la "corrupció" no està tipificada com a tal al Codi Penal. La CUP, ha dit, està a favor de modificar-lo si és per "millorar-ne la redacció", però en cap cas per eliminar-lo. "Hi ha hagut juristes que han dit que era poc clar, doncs especifiquem-lo", ha dit, deixant clar, però, que si es modifica el reglament s'ha de fer de manera integral, abordant qüestions com el blindatge de la cambra davant els discursos d'odi.

stats