Política 24/09/2014

El cap de Secretaria del rei Joan Carles acumula un patrimoni de 19,4 milions

El BOE publica aquest dimecres les declaracions patrimonials tant dels alts càrrecs nomenats com dels cessats entre l'1 de juliol del 2013 i el 30 de juny del 2014. Isabel García Tejerina lidera el rànquing dels ministres, amb un patrimoni de 2,8 milions

Laia Vicens / Marc Colomer
2 min
Joan Carles I no serà 
 A l’entronització  
 Del seu fill Felip VI

BarcelonaEl cap de la Secretaria del rei Joan Carles, Alfonso Sanz, acumula un patrimoni de 19,4 milions d'euros. Així es desprèn de la seva declaració de patrimoni que aquest dimecres publica el BOE en compliment de la llei de transparència estatal. El Butlletí Oficial recull les declaracions patrimonials de tots els alts càrrecs que van ser nomenats o cessats entre l'1 de juliol del 2013 i el 30 de juny del 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dels 19.4 milions, 1,2 milions és el valor cadastral dels béns immobles al seu nom, mentre que la resta, 18,2 milions, corresponen a altres béns, com són comptes corrents o inversions. Sanz va ser fins a l'abdicació de Joan Carles el Secretari General de la Casa del Rei. El nou cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín, ha declarat un patrimoni d'1,6 milions, la meitat dels quals béns immobles.

Entre el llistat dels que declaren patrimonis més elevats hi figuren diversos membres o exmembres del cos diplomàtic. Per exemple, l'exambaixador a Egipte Fidel Sendagorta va cessar del càrrec amb un patrimoni de 14,6 milions; o l'exambaixador a Líbia José Riera Siquier, de 7,1 milions. L'actual ambaixador a França Ramon Miguel Egea, té actius declarats per valor de 2,5 milions. Un cas també controvertit és el de l'ambaixador de Mauritània. Antonio Torres-Dulce Ruiz, tiet del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, acumula una fortuna d'1,3 milions d'euros. Torres-Dulce Ruiz va ser president del Tribunal d'Ordre Públic durant la dictadura de Franco.

La majoria dels membres de la diplomàcia espanyola nomenats o cessats entre l'1 de juliol del 2013 i el 30 de juny del 2014 declaraven patrimonis que superen el milió d'euros.

García Tejerina lidera el rànquing dels ministres

La ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, que substitueix a l'actual comissari europeu de clima i energia, Miguel Arias Cañete, suma un patrimoni de 2,8 milions d'euros. Es converteix així en la integrant del consell de ministres amb més patrimoni declarat. El seu predecessor va deixar el ministeri d'Agricultura declarant un patrimoni d'1,7 milions.

Altres alts càrrecs també apareixen al BOE. És el cas de José Luis Escrivá Belmonte, president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, que té declarats gairebé 2,3 milions d'euros. Escrivá presideix aquest organisme creat pel govern central que controla els comptes de les administracions públiques. El president de la Comissió Nacional dels Mercats i Competència, José María Marín Quemada acumula un patrimoni valorat en poc més de 3 milions d'euros.

stats