Iceta entra al govern de Sánchez i Darias substitueix Illa a Sanitat

El president espanyol opta per una remodelació mínima enfocada a respondre a la carpeta catalana

4 min
Carolina Darias i Miquel Iceta

MadridPedro Sánchez és un home avesat als canvis d’última hora. A girs estratègics per lligar de peus i mans els seus rivals i limitar la seva capacitat de reacció. Ho va fer el penúltim dia del 2020 amb la decisió de prescindir del seu ministre de Sanitat en plena pandèmia per intentar guanyar les eleccions catalanes. Però ahir, davant de la marxa de Salvador Illa en un moment crític de la pandèmia de coronavirus per començar la campanya de les catalanes, va evitar les sorpreses. Tot i mantenir la incògnita fins a l’últim moment, el president espanyol va optar per una remodelació mínima del govern que no altera els equilibris amb el seu soci de coalició, Unides Podem. Tampoc la quota catalana a l’executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d’haver sonat en les travesses des que Sánchez va arribar a la Moncloa, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, finalment entra al govern espanyol. I ho fa prenent les regnes d’un ministeri que preveu tenir sobre la taula la qüestió catalana: Política Territorial i Funció Pública. Al seu torn, Carolina Darias deixa aquesta cartera per entrar oficialment a tutelar el ministeri de Sanitat. Un moviment de peces cuit a foc lent des del novembre, quan Sánchez, Iceta i Illa van pactar el canvi del candidat del PSC en les eleccions previstes per al 14 de febrer. Illa va acomiadar-se ahir des de la sala de premsa de la Moncloa després del que va ser el seu últim consell de ministres assegurant que sempre serà on ell i els seus companys de partit creguin que pot ser més útil.

Qüestió d’utilitat

Les opcions a Catalunya, anomenades pel PSC efecte Illa, han tingut més pes a la balança. Sánchez es trobava davant la dicotomia d’haver d’acabar precipitant una crisi de govern per la gestió de la pandèmia o enviar de nou a Catalunya un dels seus ministres més ben valorats després d’aguantar el desgast de la gestió dels primers mesos de confinament total com a autoritat única. El canvi era fàcil: Iceta esdevenia ministre i es canviava de lloc Darias, una gestora que no acostuma a sortir del guió ni fer massa rebombori tot i haver ocupat càrrecs en tots els nivells de l’administració canària. Des de regidora de l’Ajuntament de Las Palmas a convertir-se en la primera presidenta del Parlament regional, a més d’haver sigut consellera del govern canari i delegada i subdelegada del govern espanyol.

Sánchez va presentar Iceta –que de bon matí havia arribat a Madrid tot i que no es va confirmar el relleu fins a la tarda– com un “home d’acord i de concòrdia” i en va lloar la capacitat d’arribar a “consensos”. Unes qualitats que sobretot li aniran bé per impulsar una “cogovernança”, la paraula que el govern espanyol ha impulsat darrerament per parlar del diàleg amb les comunitats.

Pel que fa a Darias, el president espanyol va destacar que ha treballat colze amb colze amb Illa els últims mesos. Fins al punt que ha sigut la primera sempre en prendre la paraula en les rodes de premsa posteriors al consell interterritorial de Salut, que aplega els consellers autonòmics del ram, per respondre a la pandèmia. Però de nou topa amb el problema de no ser una experta sanitària per respondre a la pandèmia. El PP, que fins fa poc demanava la dimissió d’Illa per no prendre les regnes de la tercera onada i relegar tota la responsabilitat a les comunitats, va criticar ahir el canvi de cromos al govern espanyol.

Pendents del TSJC

De fet, el primer que haurà de fer Darias just prometi dimecres el càrrec davant del rei serà comparèixer a la comissió de Sanitat al Congrés per la tercera onada, ja que Illa ha evitat aquest cop enfrontar-s’hi malgrat la pressió unànime de la resta dels partits de l’oposició i també Podem. El ministre de Sanitat sortint va assegurar que no es penedeix de “res” i que ara assumeix una altra responsabilitat que també va anticipar que “no serà còmoda”. No en va, l’operació de Sánchez i el PSC podria acabar patint un important revés si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) acaba decidint a última hora que les eleccions catalanes no se celebrin el 14 de febrer. Llavors Illa ja no tindria la visibilitat mediàtica que li ha brindat la gestió de la crisi del coronavirus.

Sánchez no va escatimar elogis cap a Illa, a qui preveu donar suport en un total de cinc actes durant la campanya catalana. Amb el moviment de cadires, la Moncloa anticipa la que preveu que sigui la pròxima carpeta un cop comenci a minvar la crisi del coronavirus: Catalunya. El consell de ministres aviat també tindrà sobre la taula decidir sobre l’indult als presos polítics –el Suprem ha demanat aquest dimarts l’informe a l’Advocacia de l’Estat, a les ordres del govern espanyol– i Sánchez insisteix en la necessitat de reprendre la taula de diàleg un cop es conformi el nou Govern. I per ara ha posat tota la carn a la graella perquè sigui del seu color polític.

Illa, un any al ministeri marcat per la pandèmia

  • Un ministeri maria que Podem va rebutjar

Salvador Illa va entrar al ministeri assumint, tot i tenir la carrera de filòsof, una cartera que Podem havia rebutjat per menor.

  • Compareixences diàries com a autoritat única

Però poc després va passar a tutelar l’estat d’alarma com a autoritat única. Ha sigut el ministre que més cops ha comparegut l’últim any.

  • El pas a la cogovernança i el xoc frontal amb Madrid

A l’estiu va deixar la primera línia per cedir poder a les comunitats, el que va comportar un fort xoc amb Madrid a la tardor.

  • La promesa del 70% de vacunats a l’estiu

Des de llavors ha repetit missatges d’esperança. L’últim llegat: evitar ampliar l’estat d’alarma de sis mesos.

stats