Política 28/05/2015

Respondre a l'emergència social i compromís amb el procés: les condicions de Guanyem Badalona en Comú per pactar

La formació que aglutina la CUP, Podem, Procés Constituent i altres col·lectius afirma que "més aviat que tard" hi haurà un acord, probablement amb ERC i ICV, per fer fora Albiol

Laia Vicens
3 min
José Téllez i Laia Sabater, número 2 i 3 de Guanyem Badalona en Comú/ L.V.

BadalonaGuanyem Badalona en Comú dóna gairebé per fet que seran els líders del pròxim equip de govern a Badalona. Les converses informals amb la resta de partits ja els indiquen que donaran suport a la investidura de la candidata Dolors Sabaté com a alcaldessa. Ara només queda per saber qui formarà part de l'equip de govern de Badalona, que per tant ja no estarà encapçalat per Xavier García Albiol (PP). Així ho han explicat avui en una roda de premsa José Téllez i Laia Sabater, número 2 i 3 de la candidatura que aglutina la CUP, Podem, Procés Constituent i altres col·lectius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han dit, els "resultats" d'aquestes converses arribaran "més aviat que tard". "Afrontem el repte amb optimisme: segur que serem capaços de construir una majoria alternativa a l'actual", han indicat. Des de Guanyem Badalona en Comú critiquen que l'alcalde en funcions hagi iniciat una "campanya de difamacions" i "jugui a l'antisistema", i avisen que no governa qui guanya, sinó "qui té la capacitat de construir majories".

Per això, no es tanquen a parlar amb cap força política: els pactes de govern no es faran "sobre la base dels càlculs aritmètics", sinó a partir de la "coincidència en els eixos programàtics". Els portaveus de Guanyem Badalona en Comú han assegurat que "governaran per a tothom i no només per a les esquerres de la ciutat". Per això, encara que el pacte sigui molt improbable amb Ciutadans i CiU, també hi parlaran.

Guanyem Badalona en Comú aprovarà dissabte en assemblea una "proposta de guia per crear un govern alternatiu i d'unitat popular", que serà presentada dilluns en roda de premsa, juntament amb el calendari de negociacions. Serà a partir d'aquest projecte que es debatran amb la resta de partits les condicions del pacte. Però Téllez i Sabater ja han situat tres línies programàtiques irrenunciables: respondre a l'emergència social que "necessita" la ciutat, actuar amb transparència i fomentar la participació i comprometre's amb el procés constituent que ha iniciat Catalunya. "No volem que Badalona se'n quedi al marge", han manifestat. Segons han confirmat, no es tancaran a cap partit que es faci seves aquestes tres propostes, de manera que, com va avançar l'ARA, el pacte passaria gairebé segur per ERC i ICV, que de moment ja han mostrat públicament el seu suport a investir Dolors Sabaté alcaldessa.

Els quatre regidors del PSC garantirien la majoria absoluta a la suma de Guanyem, ERC i ICV, però ahir els socialistes (que han rebut un bon sotrac aquestes eleccions, i han passat de 9 representants a 4) no van aclarir si entraran al govern, i condicionen la decisió a les exigències de la resta de partits. Malgrat tot, Téllez i Sabater no han descartat cap pacte amb el PSC i han recordat que serà l'assemblea de dissabte qui decidirà la política de pactes.

"Replantejar-se les cares visibles"

Sabater ha indicat que no negociaran "amb el retrovisor posat" ni faran un govern "de venjança", però ha recordat que "hi ha forces que han sortit més reforçades i d'altres no tant". "Internament, alguns partits sí que s'haurien de replantejar quines cares visibles tenen", ha indicat, en una al·lusió al PSC i CiU, que fa anys que tenen Jordi Serra i Ferran Falcó de caps de llista, i que són les formacions que han perdut més aquestes eleccions.

Amb tot, Guanyem Badalona en Comú ha demanat "respecte" per als seus 'tempos' assemblearis, que "segur que acabaran en bon port". De fet, no situen una data límit per arribar a un acord amb les altres formacions, i avisen que si bé el 13 de juny es constitueixen els ajuntaments (on donen per fet que ells tindran l'alcaldia), saben que tenen tres setmanes de marge per acabar de formar govern.

"La nostra prioritat és desbancar el govern actual de l'alcaldia, i les forces polítiques que no volen Albiol d'alcalde sumen més vots que el PP", han sentenciat, i han afegit: "Tenim la possibilitat i l'obligació de liderar un govern alternatiu a Albiol".

stats