ADVERSITAT FINANCERA
Política 10/02/2011

El Govern admet ara que la retallada haurà de ser més severa si no arriben els ingressos previstos de l'Estat

Economia segueix treballant amb una previsió de retallada del 10%, que haurà de ser superior si l'Estat no fa arribar els recursos previstos pel Govern. Zapatero va advertir a Artur Mas que hauria de retallar més del 10%. Fonts del Govern van assegurar ahir que Mas no acceptaria una retallada major

Acn
3 min

BarcelonaEl Departament d'Economia continua treballant amb una retallada del 10% dels Pressupostos de la Generalitat pel 2011 encara que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va advertir al president de la Generalitat, Artur Mas, que no n'hi hauria prou. Segons fonts d'Economia, en aquests moments no es contempla incrementar la reducció de la despesa però admeten que es podrien veure obligats a fer-ho si no arriben els ingressos de l'Estat que estaven previstos en el pla de viabilitat del Govern. L'objectiu és que l'esforç sigui compartit entre les dues administracions i abans de pensar en més retallades es volen centrar els esforços en la negociació amb Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pla de viabilitat del Govern que ja està en mans del Ministeri d'Economia inclou partides que, segons l'executiu català, l'Estat deu a Catalunya. La reunió entre Mas i Zapatero va servir per arrencar el compromís dels 700 MEUR que el govern espanyol deu a la Generalitat per les inversions en infraestructures del 2008 però, en canvi, no hi va haver acord sobre els 1.400 MEUR del fons de competitivitat que el pla de viabilitat preveu que es cobrin aquest 2011.

Després de la trobada entre els dos presidents, el Govern tem que aquest any no es rebran els diners del fons de competitivitat que preveu el nou finançament i que els ingressos que rebrà Catalunya de l'Estat no arribaran al mateix nivell que l'any passat. De fet, amb l'acord del nou finançament a la mà, el govern espanyol defensa que no està obligat a pagar els diners del fons de competitivitat fins el 2013.

Davant d'aquesta situació, el Departament d'Economia recorda que les negociacions amb Madrid estan obertes i que es continua treballant amb la idea de reduir la despesa en un 10% tal com estava previst al pla de viabilitat. Això sí, fonts del departament reconeixen que tot està sotmès a les negociacions i no descarten que el Govern es vegi obligat a estrènyer més el cinturó si els ingressos de Madrid no son els previstos i no s'arriba al 1'3% del dèficit, actualment es calcula que se situa en el 3'6%.

La prioritat és que la Generalitat no es faci responsable únicament de la reducció del dèficit necessària perquè l'Estat permeti que Catalunya s'endeuti fins els 11.000 MEUR aquest any. Des del Departament d'Economia es parla d'esforç compartit i asseguren que encara hi ha vies de negociació com, per exemple, la proposta que incloïa el pla de viabilitat de reclamar la titularitat d'hospitals com el de la Vall d'Hebron, Bellvitge i Can Ruti per fer operacions financeres.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja ha començat una ronda de contactes amb tots els consellers del Govern per pactar les retallades en cada àmbit ja que, com va avançar el president Mas, la reducció del pressupost afectarà a tots els departaments. De moment, Mas-Colell ja s'ha trobat amb dos consellers i es preveu que aquestes trobades s'allarguin tot el mes.

Primera fase d'endeutament en les pròximes setmanes

El Govern confia que en la reunió del Consell de Ministres d'aquest divendres o en els pròxims dies el govern espanyol autoritzi formalment la Generalitat a endeutar-se entre 2.000 i 2.500 MEUR, tal com van pactar Mas i Zapatero en la reunió de dilluns. Per tant, el Departament d'Economia calcula que l'emissió de deute es podria fer efectiva a finals d'aquest mes o a principis de març.

De moment, encara no s'ha decidit amb quina fórmula s'emetrà deute en aquesta primera fase, tot i que les possibilitats son bàsicament dues: a través d'un crèdit bancari o repetir una emissió de bons.

Els 2.500 MEUR que el Govern anirà a buscar al mercat és una petita part dels 11.000 MEUR que l'executiu català calcula que necessita per aquest any, però el president Zapatero condiciona la resta de l'endeutament a què la Generalitat compleixi amb l'1'3% del dèficit.

stats