Política 30/03/2016

Iglesias, disposat a "no formar part del govern" per facilitar un executiu d'esquerres

Es reunirà amb Rivera perquè doni suport "per activa o per passiva". Deixa en mans del PSC la proposta del referèndum. Sánchez es felicita pel canvi d'Iglesias, no vol Podem al govern i aplaudeix que accepti C's

Mariona Ferrer / Ferran Casas
6 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias just abans de reunir-se al Congrés. J. J. GUILLÉN / EFE

MadridPablo Iglesias cedeix. Durant la reunió de dues hores amb Pedro Sánchez aquest dimecres al Congrés ha ofert al secretari general del PSOE renunciar a la vicepresidència que exigia a canvi d'un acord perquè les negociacions tirin endavant. "Si el problema que té el PSOE és la meva presència, renuncio a formar part del govern. L'important és que hi hagi un govern de coalició a la valenciana", ha dit Iglesias en roda de premsa després de la reunió amb Sánchez. El líder del PSOE ha mostrat un "optimisme moderat" sobre la possibilitat d'un govern de canvi després del "punt d'inflexió" de la trobada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la seva situació no ha apuntat qui podria ser el seu substitut, però ha valorat que Carolina Bescansa –cofundadora del partit–, Pablo Echenique –futur secretari d'organització– o Íñigo Errejón –portaveu de Podem al Congrés– serien "bons noms". El líder socialista ha valorat la "rectificació" del líder de l'esquerra alternativa, "ell es va autoproposar i ell s'ha autodescartat".

Canvien les formes, però no el fons. Podem segueix reclamant un govern integrat pel PSOE, Podem, Compromís i IU sense Ciutadans. Sánchez ho veu diferent i ha advertit que "la base" de qualsevol acord ha de ser el pacte amb C's. En aquest sentit sí que s'ha felicitat que Podem accepti la lògica d'un executiu a tres amb liberals i socialistes. Pel líder del PSOE, el govern ha de ser "de base parlamentària" i, per tant, deixa entreveure que Podem no hauria de ser a l'executiu. El líder del PSOE s'ha mostrat optimista però més enllà del format de les negociacions i del clima no ha concretat el contingut de la reunió.

Iglesias defensa un govern que sumi un total de 161 suports al Congrés dels diputats davant dels 199 que tindria la proposta de Sánchez. Però el partit morat ja no rebutja frontalment el partit d'Albert Rivera. Iglesias, que passarà a encapçalar l'equip negociador amb els socialistes, està disposat a reunir-se amb Rivera perquè "col·labori amb la possibilitat de desallotjar el PP de la Moncloa". Creu que el partit taronja pot donar suport per "activa o per passiva" a un govern a la valenciana. Però també opina que poden obtenir l'aval del PNB i l'abstenció d'ERC i Democràcia i Llibertat, "malgrat les diferències".

Demana al PSOE que també cedeixi

"Crec que ja no hi ha excuses. Demostrem que sabem cedir en política i crec honestament que li toca al PSOE cedir una mica i explorar la via del 161", ha reclamat a Sánchez, que li ha transmès que els líders socialistes veuen amb mals ulls la seva figura. En les negociacions, però, creu que s'ha de partir dels punts en comú en el programa del PSOE i de Podem, i no de l'acord segellat entre C's i els socialistes. En això topen amb Sánchez.

Evita mullar-se sobre el referèndum

Fins ara, les diferències entre els dos dirigents havien estat insalvables. Especialment perquè l'acord dels socialistes amb Ciutadans era un gran escull perquè la formació morada s'hi sumi. Més encara quan Podem segueix defensant un referèndum per a Catalunya que el PSOE no accepta. En aquest sentit, aquest dimecres, Iglesias ha evitat mullar-se sobre el dret a decidir i ha tirat la pilota a la teulada del PSC. Que siguin el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i el dels socialistes catalans, Miquel Iceta, els que s'entenguin. Una proposta, que a Sánchez, segons Iglesias, "no li sembla malament".

Sánchez ha afirmat que Iceta té poc marge en la negociació i ha recordat que C's també es troba ara en una posició de defensa del federalisme com el PSOE i el PSC. S'ha mostrat segur que amb Podem trobaran "elements en comú". "No ens fa por l'etiqueta federalista", ha respost C's, si bé ha assegurat que defensen un federalisme que promogui la "igualtat de tots els espanyols".

Amb tot, Sánchez no renuncia al pacte amb Albert Rivera i aspira a poder configurar un govern tripartit que incorpori ministres tant de Podem com de Ciutadans. Això seria possible? Ho ha explorat aquest dimecres en la reunió amb Iglesias. Ahir, Podem ja va suavitzar el veto a Ciutadans per recuperar el diàleg amb els socialistes. Cal recordar que la formació d'esquerres es va aixecar de la taula de negociació quan el PSOE va anunciar un document amb 200 propostes pactades amb C's. El líder socialista descarta absolutament, això sí, la gran coalició perquè és partidari del govern a tres.

C's: "Més enllà de la gesticulació no ha canviat res"

Ciutadans ha sortit en roda de premsa després d'Iglesias i Sánchez amb la intenció d'aigualir la reunió. "Més enllà de la gesticulació no ha canviat res", ha dit el portaveu de l'equip negociador de partit taronja, José Manuel Villegas. La formació d'Albert Rivera manté la crida al PP perquè se sumi a l'acord i assegura que no donaran "suport ni per activa ni per passiva a un govern en què hi hagi Podem". "Impedirem qualsevol acord amb Podem. Estan en contra de la nostra idea de país. No volem ser Veneçuela", ha afegit Villegas, que accedeix a reunir-se amb Iglesias i l'equip negociador del PSOE. Amb tot, adverteix que "abans que un govern del PSOE amb els populistes, millor unes noves eleccions a Espanya".

L'inici del desgel

Iglesias ha assistit a la reunió carregat de bon humor. Si més no, així ho mostrava en el tuit que ha fet minuts abans de la trobada al Congrés, en el qual ha anunciat que regalaria a Sánchez el llibre 'Historia del baloncesto en España', que porta una dedicatòria inclosa. El líder del PSOE va jugar al juvenil de l'Estudiantes i Iglesias també és aficionat al bàsquet. És bo començar per allò que ens uneix", diu la dedicatòria.

Les cares llargues de l'anterior trobada, el 5 de febrer, han canviat avui per un to més distès. Desenes de fotògrafs ja esperaven que arribés al Congrés a través de de la Carrera de San Jerónimo. Ja a les portes de la cambra baixa, Iglesias ha regalat el llibre a Sánchez amb un ampli somriure.

Sánchez i Iglesias han volgut escenificar un intent de reconciliació amb l'arribada plegats al Congrés. El líder de Podem ha regalat al del PSOE un llibre sobre bàsquet / EFE

Evitar semblar un partit inflexible

Queden només 33 dies per formar govern a Espanya abans de la convocatòria d'eleccions anticipades. I tots els partits (excepte el PP) han canviat el to. És una batalla pel relat, per no semblar inflexibles davant del diàleg. El primer de fer aquest pas ha estat Podem. Fa dues setmanes, Iglesias aixecava el veto de parlar amb Sánchez per negociar, després que s'aixequessin de la taula arran de l'acord amb C's. El PSOE no va trigar gaire a acceptar la proposta, mentre intentava fer equilibris amb Albert Rivera, que s'ha reunit amb Sánchez cada vegada que s'han anunciat trobades bilaterals amb Iglesias.

Fins i tot C's ha suavitzat el to. Segueix rebutjant qualsevol govern tripartit, però dimarts al vespre ja ho deia més amb la boca petita i convidant al diàleg a Podem. A seure a la mateixa taula, però sempre amb l'acord amb el PSOE en el centre de qualsevol negociació.

Podem descarta l'abstenció

Podem havia mostrat fins ara la seva reticència a qualsevol forma de col·laboració amb C's. I el seu rebuig frontal a compartir govern. "Som partits antagònics", ha repetit fins ara Pablo Iglesias per activa i per passiva. Avui, però, s'ha abstingut de fer aquest comentari. I és que Podem va rebre dures crítiques durant el primer debat fallit d'investidura de Pedro Sánchez, sobretot pel to amb què es va dirigir a la bancada socialista durant el torn de rèplica, en què els va acusar de tenir el passat tacat de "calç viva", en referència als GAL.

El canvi de to ha arribat avui també de mans de la secretaria política, comandada per Íñigo Errejón. Podem demana que "Sánchez sigui valent i intenti aplicar el seu programa electoral". "No contemplem l'abstenció. Seria una irresponsabilitat que 5 milions de vots per un canvi real al país acabessin en una abstenció. Ho hem dit moltes vegades: a Podem no veiem malament que C's doni suport o s'abtingui en un govern a la valenciana", afegeix.

ERC i DL mantenen el referèndum com a condició

"Quin paperot per a En Comú Podem si Podem renunciés al referèndum! Per part nostra sense referèndum no hi ha abstenció", ha advertit des de Twitter el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, davant els moviments a les files de Podem i el PSOE per forjar un pacte de govern progressista. D'aquesta manera, ha deixat clar que els republicans no facilitaran un executiu a Espanya si no és a canvi d'un referèndum.

En la mateixa línia, s'ha expressat el portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, que en una entrevista a Catalunya Ràdio ha acusat el PSOE i Podem de voler-se "treure de sobre" el procés català deixant-lo en un "racó" de la negociació. També ha avisat que el seu grup "combatrà" un hipotètic tripartit del PSOE, C's i Podem.

stats