Sánchez estreny lligams amb Rabat i culmina el gir sobre el Sàhara

El president justifica el canvi de posició per "l'interès general" d'Espanya

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, visitant el rei del Marroc, Mohammed VI

MadridLa part del PSOE del govern espanyol ha deixat buits els seus escons –excepte el de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero– per a la votació aquest dijous d’una iniciativa favorable a la missió de l’ONU pel referèndum al Sàhara Occidental. Pedro Sánchez era amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a la Moncloa, hores abans de trobar-se amb el rei del Marroc, Mohamed VI, que va agrair-li el suport a la proposta d'autonomia. Només els socialistes han votat no a la resolució, cosa que evidencia la seva soledat en el gir unilateral sobre el conflicte. Però Sánchez assumirà aquest cost, que considera menys important que el guany que pot suposar reconduir l’amistat amb el veí de la riba sud del Mediterrani: “El que importa al Marroc és la posició del president. És la millor solució per a l’interès general d’Espanya”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així s’ha expressat el president de l’executiu de l’Estat en una conversa informal amb periodistes a l’avió camí de Rabat; molt més explícit que no pas els últims dies. Dimarts el portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, que havia sigut el responsable del partit a la comissió d’Exteriors, encara pretenia desvincular la posició sobre el Sàhara de la visita al Marroc quan demanava “separar” i “distingir” les dues qüestions. Sánchez ja no s’ha amagat i ho lamentava el representant del Front Polisario a l’Estat, Abdullah Arabi, després de la votació a la cambra baixa. “Respectem les relacions d’Espanya amb el Marroc, però no acceptarem que vagin en detriment del poble saharaui”, ha avisat. 

Sánchez ha pres partit per Rabat i l’aïllament al Congrés reflecteix el distanciament amb el Sàhara Occidental, així com amb els seus representants legítims. Aquesta setmana no hi ha hagut contactes directes entre el Front Polisario i el PSOE per negociar sobre la iniciativa que s’havia de votar a la cambra baixa, tal com confirmen a l’ARA fonts de les dues parts. Sí que n’hi ha hagut per via indirecta i inicialment es va arrencar el compromís que els socialistes hi votessin a favor, perquè la part dispositiva del text era assumible. Dimecres al vespre hi va haver un canvi d’última hora que Ferraz va atribuir al discurs del diputat d’Unides Podem Gerardo Pisarello, molt dur amb el seu soci de govern. I Sánchez ha manifestat des de Rabat que l’exposició de motius de la iniciativa era inacceptable per les crítiques a l’executiu, tot i que Gómez havia dit dimarts que farien els ulls grossos perquè, tècnicament, aquesta part no era la que se sotmetia a votació.

La hipòtesi que ha expressat la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, és que la visita al Marroc tenia “alguna cosa a veure” amb el canvi de criteri. EH Bildu i el Polisario també han deixat caure la sospita que hi hagi hagut un avís de Rabat, per bé que a Mohamed VI el que "li importa és la posició del president", segons Sánchez. Sigui com sigui, el revés del Congrés al líder del PSOE s’ha consumat gràcies al sí del PP a la iniciativa i les abstencions de Vox i Cs. A les files socialistes només hi ha hagut un vot diferent, el de la diputada Beatriz Carrillo, que el PSOE ha atribuït a un error. El basc Odón Elorza ha acatat a disgust.

"Respecte i confiança mutus”

Sánchez sacrifica el suport al poble saharaui per un nou full de ruta amb el Marroc encara per dibuixar. En la seva compareixença ahir després de sopar amb Mohamed VI, ha avançat que s’obre una nova etapa basada en el “respecte i la confiança mutus”. Un punt clau és els passos fronterers de Ceuta i Melilla, que el president espanyol ha assegurat que es reobriran “de manera gradual” amb la garantia que es gestionarà de manera “concertada” i sense “actes unilaterals”. Els dos països posaran en marxa grups de treball perquè la circulació de persones i mercaderies es faci amb “normalitat” i “garanties sanitàries”. Una nova reunió abans de finals d’any servirà per culminar el full de ruta. Mentrestant, la Moncloa assumeix l’augment del preu del gas d’Algèria, tot i que manté que el subministrament està garantit i ho desvincula del gir amb el Sàhara

stats