Política 24/10/2014

Joan Rigol: "No cal confondre unitat amb uniformisme"

L'expresident del Parlament i president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir considera que hi ha ampli consens a valorar el nou 9-N com "una passa important en aquest procés", i no com una fita definitiva

Sara González / Marc Colomer
2 min

Barcelona"He vist unitat, una unitat que no és uniformista, sinó una unitat des del pluralisme polític". Lloança de l'expresident del Parlament i president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, al valor de la pluralitat política en el procés cap a l'exercici del dret a decidir de Catalunya. Rigol ha parlat en aquests termes en la compareixença posterior a la primera reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir després de la suspensió de la consulta del 9-N en els termes previstos pel decret de convocatòria del 27 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les reclamacions d'"unitat" d'acció han estat una constant en la reunió, segons Rigol, que, conscient de les diferents interpretacions que suscita el concepte "unitat" en funció de la sensibilitat política, ha fet una defensa ferma del pluralisme polític com a valor en si mateix en aquest procés. Perquè la pluralitat, ha dit Rigol, "serveix per sumar i no per neutralitzar-se mútuament". En alguna de les intervencions s'ha retret als partits que la "dissonància política" dels últims dies "fa mal al conjunt de la població", malgrat que també ha subratllat que els actors polítics han "après la lliçó d'aquests dies de controvèrsies".

Precisament per evitar controvèrsies, Rigol ha afirmat que cap dels assistents ha posat sobre la taula la necessitat que el president de la Generalitat, Artur Mas, convoqui eleccions referendàries de forma urgent –com va exigir 'Ara és l'hora' en l'acte central de campanya a la plaça de Catalunya de Barcelona– per tal d'obtenir un mandat democràtic homologat, ja sigui a favor o en contra de la independència.

El 9-N , un pas més

Per Rigol, el nou 9-N no és una fita en si mateix, sinó que és un "pas més" en el camí cap a l'exercici real del dret a decidir. I si l'Estat també l'impugnés? Llavors ha considerat que, a diferència de la primera suspensió, sí que caldrà una trobada del Pacte per consensuar la resposta. Això sí, no ha volgut avançar esdeveniments i pronunciar-se sobre un eventual desacatament.

El president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir ha anunciat que després del 9-N caldrà que el Pacte, que no es dissoldrà, es torni a reunir per dissenyar els passos de consens que s'han de seguir. "Són fases posteriors", ha explicat Rigol, que ha considerat que, més que el resultat del 9-N, l'important és la participació que pugui haver-hi i per la qual s'han conjurat les 3.000 entitats integrants del Pacte.

stats