Política 10/01/2019

Cs intenta desmarcar-se del pacte amb el PP i Vox

Marín no “preveu” la creació d’una conselleria de Família

Anna Mascaró
3 min
Cs intenta desmarcar-se  del pacte amb el PP i Vox

BarcelonaCiutadans continua fent maniobres per desmarcar-se de Vox malgrat l’acord a tres per facilitar el canvi de govern a Andalusia. D’una banda, el partit taronja accepta la col·laboració de l’extrema dreta per constituir un executiu del PP i Cs. Alhora, però, es desmarca del pacte a què els conservadors van arribar amb Vox a canvi del seu suport per arribar a la Junta. “No té cap valor”, va dir ahir el president de Cs, Albert Rivera, que va titllar el document negociat entre el seu soci de govern i Vox de “paper mullat”. Com a rèplica, des de Vox a Andalusia Francisco Serrano va advertir els liberals que l’aliança per a la investidura és “un tamboret de tres potes”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’endemà que el PP i Vox signessin un pacte de 37 punts pel qual els 12 diputats de la formació d’ultradreta donaran suport a la investidura del candidat popular, Juanma Moreno, Cs se’n va desentendre. “Cs té un compromís només i exclusivament amb el PP”, va dir el dirigent territorial de Cs -i futurible vicepresident-, Juan Marín. Concretament, Marín va carregar contra l’acord entre el PP i Vox per crear una conselleria de Família: “En el nostre pacte no hi està previst”. En el mateix sentit, també es va desresponsabilitzar de la substitució de la llei de memòria històrica per una llei de concòrdia -un altre dels punts destacats de l’acord entre el PP i Vox-. Segons Marín, els dos partits hauran de plantejar la proposta com a proposició de llei dels grups parlamentaris i no com a projecte de llei de l’executiu, perquè Cs “no és en aquesta posició”. “A mi no em vincula un acord entre dos grups parlamentaris, igual que tampoc ho faria si fos entre el PSOE i Adelante Andalucía”, va sentenciar.

La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, també va entrar en matèria. Després de treure pit per l’acord d’investidura -Arrimadas va tenir un paper rellevant en la campanya electoral andalusa-, la diputada va recalcar que Cs només té “un soci a Andalusia, que es diu PP”. Amb tot, va evitar respondre si el partit descarta o no pactar mesures concretes amb Vox al Parlament, com ara els pressupostos de la comunitat. “Hi ha cinc partits” a la cambra -a banda de PP i Cs, el PSOE, Adelante Andalucía i Vox-, va defensar, i es va mostrar “convençuda que moltes de les mesures” pactades entre el PP i Cs “són compartides per les altres forces polítiques”.

La contorsió de Cs -negar pactes amb Vox però al mateix temps acceptar els seus vots i no descartar negociacions en el futur- va rebre l’aval del partit liberal europeu (ALDE). El president del grup, Guy Verhofstadt, va defensar l’acord andalús en un tuit i va considerar que no fa “concessions” a Vox.

“Ja tindran temps de conèixer-nos, no som el que diuen que som”, va dir Serrano després de reunir-se amb la presidenta del Parlament andalús, Marta Bosquet (Cs) -que va arribar al càrrec amb els vots de Vox-, per traslladar-li el seu suport a la investidura de Moreno. El portaveu de la formació va garantir que Vox donarà “exemple” defensant els seus principis i que exigirà “respecte” perquè les mesures pactades amb el PP es facin efectives.

Casado crida a repetir la fórmula

Per la seva banda, el president del PP, Pablo Casado, va presumir d’haver aconseguit un acord “històric” i va defensar-lo com el “preàmbul del que passarà al maig” -després de les eleccions municipals i autonòmiques- i de les generals. Casado va defensar la “centralitat” del PP com a únic actor que pot “pactar a la dreta i a l’esquerra”, la qual cosa demostra que “el vot útil és el PP”.

Des de Santander, el dirigent conservador va afirmar que el popular és l’únic partit capaç de fer d’“àrbitre” i posar d’acord diferents formacions. A més, va assegurar que la seva formació ha negociat amb Vox “mantenint els principis i valors del PP”, sense que “ningú li marqui l’agenda”.

stats