Política 16/12/2016

Rivera renuncia a l'ànima socialdemòcrata de Ciutadans

La ponència ideològica del congrés elimina les referències als valors del socialisme democràtic presents des del naixement del partit i s'entrega al liberalisme

Gerard Pruna / Núria Orriols
2 min
El president de C's, Albert Rivera, en l'acte del partit aquest dissabte a Madrid / ARA

Barcelona"L’ideari bàsic de Ciutadans es nodreix del liberalisme progressista i el socialisme democràtic". Aquesta declaració de principis és el que encapçala ara per ara l’ideari del partit d’Albert Rivera, però això pot canviar a partir del congrés que celebrarà la formació el febrer de l’any que ve. Segons ha avançat 'La Vanguardia' i ha confirmat l'ARA, en la proposta de ponència ideològica de la direcció es retiren les referències al socialisme democràtic per encaixar Ciutadans plenament en l’ideari liberal, també en consonància amb la seva pertinença a l’Aliança Lliure Democràtica Europea (ALDE). A la ponència de la direcció es defineix el partit com a "constitucionalista, liberal, demòcrata i progressista". És a dir, renuncien a l'ànima socialdemòcrata per enclavar-se en el centredreta ideològic. Aquest fet, avisen fonts del partit, pot implicar 'de facto' l'expulsió d'una part de les bases de la formació, sobretot a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ciutadans va néixer a Barcelona impulsat sobretot per sectors a l’òrbita del PSC que s’havien apartat del partit socialista arran del pacte amb ERC i l’impuls d’un nou Estatut. La formació taronja va sorgir a través de l’aliança entre liberals progressistes i socialdemòcrates contraris al nacionalisme català, que els va permetre créixer entre l’electorat de dretes perjudicant el PP, i, sobretot, penetrar en barris obrers que tradicionalment havien optat pel PSOE. Ara, aquesta doble ànima, que no és tan present en els quadres espanyols, està a punt de ser eliminada amb l’entrega total del partit als valors liberals.

"Ciutadans és un partit polític que s'emmarca en la tradició constitucional nascuda amb la Il·lustració, la Constitució nord-americana i la Revolució Francesa. El nostre caràcter il·lustrat beu directament del liberalisme espanyol que va establir a les Corts de Cadis el concepte de nació com la reunió del conjunt d'espanyols, així com el seu caràcter sobirà", afirma el text de la ponència.

Sectors socialdemòcrates de C's veuen amb mals ulls aquesta renúncia i, segons els membres de C's consultats, intentaran mantenir l'ideari actual durant el procés congressual que ha enfilat la formació d'Albert Rivera. De fet, la batalla ideològica començarà demà, ja que el Consell General de C's -màxim òrgan entre congressos- ha de donar llum verda a la ponència de valors i de reforma dels estatuts, que posteriorment podrà ser esmenada per les agrupacions.

Fonts de la direcció, però, defensen la necessitat de redefinir l'ideari del partit i donen per descomptat que hi haurà gent que no estarà d'acord amb el gir. Una pèrdua que consideren, però, minoritària i circumscrita a Catalunya. Altres membres consultats remarquen que es tracta només d’una proposta del comitè executiu i que encara s'ha de sotmetre a votació del congrés. "No és ni molt menys definitiva", apunta un dels consultats.

"A l'últim congrés l'objectiu era tenir grup propi al Parlament, i ara som quarta força a Espanya", afirma posant de manifest l'evolució de la formació nascuda a Catalunya i que ara es vol centrar a l'Estat.

Pel que fa la proposta de reforma d’estatuts, s'han de redimensionar les estructures del partit per convertir-lo en una formació centralitzada a Madrid. Segons les fonts consultades, també hi haurà modificacions en l’elecció dels càrrecs interns, cosa que també podria minvar la democràcia interna del partit.

stats