Robles hauria donat fons reservats de l'Estat a la Casa del Rei en metàl·lic

Segons el diari 'Abc', hauria sigut durant l'etapa al ministeri de l'Interior de l'actual ministra de Defensa

ARA
3 min
La ministra de Defensa, Margarita Robles, durant una intervenció al Congrés de Diputats.

MadridL'actual ministra de Defensa, Margarita Robles, hauria lliurat 60 milions de pessetes anuals en metàl·lic provinents dels fons reservats de l'Estat a la Casa del Rei mentre va ser la número 2 del ministeri de l'Interior, entre els anys 1994 i 1996, amb Felipe González com a president del govern espanyol. Segons publica aquest dilluns el diari Abc, Robles feia lliuraments de cinc milions de pessetes mensuals en metàl·lic per "no deixar-ne rastre". Aquesta informació l'hauria revelat l'exministre socialista Antoni Asunción en una conversa amb l'exdirector del Centre Superior d'Informació de la Defensa, Emilio Alonso Manglano, el desembre del 1994.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans de recórrer als pagaments en metàl·lic, Asunción explica que el ministeri de l'Interior lliurava talons del Banc d'Espanya de cinc milions de pessetes mensuals a la casa reial a càrrec dels fons reservats. Però a partir del 1994 es va decidir canviar els talons pels diners en efectiu, cosa que va molestar la família reial, perquè no li agradava rebre donacions en metàl·lic. Segons apunta la conversa entre Asunción i Manglano, l'actual ministra de Defensa els ho va argumentar dient que, d'aquesta manera, els moviments de diners no quedaven registrats.

A la conversa, Asunción i Manglano també es neguitegen pel fet que la jutge que instruïa el cas de l'ex director general de la Guàrdia Civil, Luis Roldán, tingués a les seves mans els talons atorgats a la casa reial, perquè el Banc d'Espanya els va lliurar juntament amb els que estaven relacionats amb Roldán. L’exdirector de la Guàrdia Civil va ser condemnat per haver robat dels fons reservats de l’Estat. Així, acusen el Banc d'Espanya d'haver vulnerat la llei de secrets oficials a l'haver lliurat aquests talons provinents dels fons reservats i que estaven relacionats amb la casa reial.

El PSOE s'absté de valorar la qüestió

Arran d'aquestes informacions, el PSOE, per boca de la futura portaveu al Senat, Eva Granados, ha evitat fer-ne cap valoració. "Estic segura que la ministra donarà les informacions pertinents", s'ha limitat a dir en roda de premsa. La ministra Robles, però, ha mantingut el silenci durant tot el dia.

En canvi, des de les files de Podem, el coportaveu Pablo Fernández ha considerat que tot plegat era una "mostra més de la total opacitat i falta de transparència que envolta la casa reial". En aquest sentit, s'ha mostrat contrari a la possibilitat que el govern espanyol doni més diners a la Casa del Rei a través dels fons reservats, perquè creu que l'assignació prevista als pressupostos generals de l'Estat és "suficient". Fernández ha aprofitat el cas per tornar a carregar contra el seu soci de govern per posar-se al costat del PP i Vox i vetar la creació d’una comissió d’investigació al Congrés perquè aclareixi les “corrupteles” del rei emèrit.

ERC i JxCat demanen la compareixença de Marlaska i Robles

Per la seva banda, ERC ha demanat directament la compareixença al Congrés dels ministres de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i també de la mateixa ministra de Defensa, Margarita Robles, perquè donin explicacions sobre aquesta qüestió. Els republicans volen que expliquin “la legalitat” de la gestió econòmica que s’efectua en el ministeri de l’Interior. És a dir, que tots dos aclareixin si els pagaments que Robles hauria fet a la casa reial en metàl·lic, eren legals o no. També el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, ha sol·licitat la compareixença de Robles a la comissió d'interior del Congrés amb el mateix objectiu.

demana la compareixença de la ministra Robles perquè doni explicacions sobre el pressumpte lliurament de 5 milions de pessetes mensuals dels Fons Reservats a la Casa Reial, quan ostentava el càrrec de Secretària d'Estat de l'Interior.

stats