MEMÒRIA HISTÒRICA
Política 03/02/2015

L'Audiència Nacional arxiva la petició d'extradició dels exalts càrrecs franquistes Utrera Molina i Martín Villa

El jutge Eloy Velasco considera que l'associació d'afectats sol·licitant no té "legitimació activa" per intervenir en el procés d'extradició

Acn
2 min
Rodolfo Martín Villa, en una imatge d'arxiu

MadridEl titular del jutjat d'Instrucció número sis de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, ha arxivat aquest dimarts la petició formulada per l'Associació Pro Drets Humans d'Espanya (APDHE) d'executar l'ordre de detenció dels exalts càrrecs franquistes Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina dictada per la jutge argentina María Servini per tal d'extradir-los per diversos crims comesos durant el franquisme. Velasco considera que l'Associació peticionària no té la "legitimació activa" necessària per intervenir en els processos d'extradició entre l'estat espanyol i l'Argentina. Així ho argumenta en una interlocutòria que s'ha donat a conèixer aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge Eloy Velasco argumenta en el seu escrit que la Llei 4/85 dde 21 de març d'extradició passiva defineix aquests processos com "un acte de sobirania entre estats", i afegeix que l'extradició es basa una premissa fonamental: "Les parts que intervenen no són particulars sinó estats reconeguts per la comunitat internacional".

La mateixa interlocutòria subratlla que "la legitimació activa per sol·licitar l'extradició només la té l'estat que la requereix", i que la pot sol·licitar per la via diplomàtica, mitjançant una carta al ministeri de Justícia o a través d'una organització policial internacional, en cas d'urgència. "Per tant exclou tot tipus de legitimació activa a associacions com l'APDHE", assenyala el mateix escrit judicial.

L'Associació Pro Drets Humans pot recórrer aquesta interlocutòria en què el jutge Eloy Velasco especifica que "la qüestió és aliena a l'Audiència Nacional i que només participa en la part judicial i no en la política del procés d'extradició". Per aquest motiu, afegeix que el ministeri de Justícia pot engegar el procediment per extradir els dos exaltscàrrecs franquistes i disset persones més en cas que rebi l'ordre per part del jutjat de Buenos Aires encarregat del cas.

A Banda, de Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina, entre les persones reclamades per Argentina hi ha els també exministres Antonio Carro Martínez, Licinio de la Fuente, José María Sánchez Ventura o Antonio Barrera de Irimo.

Concretament, la jutge Servini acusa a Utrera Molina, a de la Fuente, a Carro Martínez i a Barrera de Irimo d'haver convalidat la sentència de pena de mort a Salvador Puig Antich el 1974.

stats