ELECCIONS MUNICIPALS
Política 07/04/2015

El Govern veu "lamentable" que l'Estat no vetlli perquè puguin votar els residents a l'estranger

El secretari d'Afers Exteriors de l'executiu es reuneix amb catalans que viuen a San Francisco i que critiquen les dificultats per exercir el dret a vot

Acn
3 min
Roger Albinyana, conversant amb la presidenta del Casal Català a San Francisco, Eva Bertran (esquerra), i altres membres de la comunitat catalana a la ciutat / ACN

San FranciscoPoder votar s'ha convertit en una lluita per a molts catalans que viuen a l'estranger. Així ho expliquen alguns catalans que viuen a San Francisco i que aquest dilluns han participat en una trobada de la comunitat catalana amb el secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana. Molts d'ells han comentat que en les darreres eleccions al Parlament no van poder votar i que desconeixen si ho podran fer el 27-S, tot i que s'han apuntat a totes les plataformes per reivindicar aquest dret. Albinyana ha qualificat de "lamentable" que el govern espanyol no posi solució a aquesta situació i ha afegit que des del Govern reivindicaran "que facin tots els possibles" per poder exercir el dret a vot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Catalan Bistrot de San Francisco (Califòrnia) ha acollit aquest dilluns una trobada de catalans que resideixen a la ciutat i que ha comptat amb la participació de la delegació de la Generalitat que aquests dies visita la ciutat, amb Albinyana al capdavant.

Els catalans consultats per l'ACN han coincidit a apuntar el vot com el màxim problema administratiu amb què es troben en relació amb el seu país. "Potser fa vuit o nou anys que no puc votar", comenta Mariló Calabuig. Calabuig fa 15 anys que viu a San Francisco i comenta que ha pogut votar molt poques vegades, ja que, tot i estar registrada al consulta, comenta que mai li ha arribat la documentació per poder exercir el dret a vot. Àngels Estriarte creu que aquesta situació s'ha de canviar, perquè diu que el que també acostuma a passar és que la documentació arriba "quan ja no es pot votar, després de les eleccions".

La presidenta del Casal Català a San Francisco, Eva Bertran, explica que, segons la seva experiència, és "des de fa dos o tres anys" que costa més votar. Afegeix que hi va haver un canvi en la forma de poder votar, ja que ara han de demanar el vot, i que això ha dificultat molt poder exercir el seu dret perquè "no arriba a temps". "Abans t'arribava el vot directament, ara t'arriba una carta dient si el vols demanar", concreta. Comenta que encara no saben si podran votar a les eleccions del setembre perquè aquesta documentació acostuma a arribar "unes setmanes abans", i lamenta que abans que hi hagués aquest canvi sí que podien votar sense tantes complicacions.

La Júlia Vic explica que en les passades eleccions al Parlament ja residia als Estats Units i que no va poder votar perquè, tot i demanar el vot, va arribar tard. Comenta que va participar en una sol·licitud conjunta que van fer tots els catalans residents a l'estranger però afegeix que desconeix si han obtingut resposta. Vic assegura que intenta estar connectada per evitar que al setembre li passi el mateix. "És difícil participar en la política del teu país si vius fora", diu.

Només el 6,7% dels catalans que viuen a l'estranger van votar el 2012

Segons dades del Govern, només el 6,7% dels catalans que viuen a l'estranger van poder votar en les eleccions al Parlament del 2012. Davant aquesta situació, Albinyana ha assegurat que el Govern s'està intentant avançar al que pugui passar al setembre i està facilitant "la màxima informació possible" als catalans que viuen a l'estranger "perquè estiguin previnguts". Lamenta que la normativa que regula aquest vot "és complicada".

El secretari d'Afers Exteriors troba "lamentable" que des del govern i les institucions espanyoles "no posin remei" a aquesta situació, que recorda que no només afecta els catalans, sinó tots els ciutadans de l'estat espanyol que resideixen fora. "És una situació que em resulta anòmala en un país democràtic", sintetitza.

Albinyana ha assegurat que el Govern "reivindicarà i demanarà al govern espanyol i als consultats que facin tots els possibles per poder votar".

stats