RECENTRALITZACIÓ
Política 05/09/2012

Rosa Díez: "Cal triar entre l'estat del benestar i l'estat autonòmic"

La líder d'UPyD i diputada al Congrés proposa obrir un procés constituent per "dissenyar" el model que volen els ciutadans

Efe
2 min
La líder d'UPyD, Rosa Díez

MadridLa líder d'UPyD i diputada al Congrés, Rosa Díez, ha deixat molt clar que cal triar entre l'estat del benestar i l'actual estat autonòmic perquè, segons ella, "els dos no són possibles", i creu, per tant, necessari obrir un procés constituent per "dissenyar" el model que volen els ciutadans. En una roda de premsa amb la qual Díez dóna per iniciat el nou curs polític, ha dit que ella aposta sense titubejar per l'estat del benestar i alhora ha insistit que mantenir les dues coses no és viable.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No ho és, segons ella, perquè en aquests moments i amb la crisi com a teló de fons s'està produint un "buidament" de l'Estat i s'estan modificant "drets bàsics" dels espanyols, que haurien de ser "intocables". I és precisament en aquesta direcció, en la d'intentar forçar que s'iniciï un procés constituent, que se centrarà l'activitat parlamentària d'UPyD en els pròxims mesos, tal com van concloure en la primera reunió que va tenir el grup dilluns després de les vacances .

Rosa Díez, acompanyada del diputat Carlos Martínez Gorriarán, espera que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que dijous rep la cancellera alemanya, Angela Merkel, comenci ja a negociar les condicions del rescat per a Espanya, encara que té seriosos dubtes que ho faci. "Qualsevol dirigent seriós hauria iniciat la negociació del rescat", però aquí, ha assenyalat, és "una paraula maleïda" i sembla que el govern estatal ha optat per esperar a veure quines condicions li imposa Brussel·les. En aquest sentit, ha retret a Rajoy que prefereixi que li imposin les condicions per accedir al rescat quan, segons ella, no es pot estar permanentment reduint salaris, abaixant les pensions o tancant hospitals per quadrar els comptes. Són mesures que tenen "un límit", ha dit, i ha apostat per reduir en aquelles partides en les quals l'estalvi pot ser "permanent".

Rosa Díez veu el rescat com l'"última oportunitat" per sortir de la crisi, sempre que s'utilitzi per a les necessitats urgents del país, com són combatre la desocupació i afrontar un canvi de model productiu. Pel que no cal utilitzar aquests fons, ha recalcat, és per "salvar la ruïna" i ajudar, per exemple, caixes nacionalitzades com Caixa Nova i, per contra, deixar a la seva sort els milers d'estalviadors que van ser "enganyats" amb les preferents. "No volem que el rescat serveixi per socialitzar el deute privat i que l'acabem pagant els ciutadans", ha insistit Díez.

stats