POLS A L'UNIONISME
Política 09/03/2015

Les 10 diferències entre UPyD i C's, segons Rosa Díez a 'El País'

La diputada al Congrés critica que Rivera s'aliï amb partits regionalistes amb corruptes o que defensi "privilegis" per a Catalunya i el País Basc

Ara
3 min

BarcelonaLa líder d'UPyD, Rosa Díez, s'ha negat sempre a una entesa estable amb Ciutadans, i ara, després de mesos en què havia estat incapaç de sortir de Catalunya, les enquestes apunten que el partit d'Albert Rivera sembla que li guanya la partida en el terreny de la renovació en l'unionisme espanyolista. Tot i això, quines diferències hi ha entre els dos partits? Díez ha volgut detallar les deu diferències entre ells en un article a 'El País', en què no deixa gaire bé C's en alguns aspectes:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Corrupció: Díez recorda que UPyD ha presentat diverses iniciatives al Congrés contra aquesta xacra i que, en canvi, C's no ha fet el mateix al Parlament.

2. Saqueig: La líder d'UPyD subratlla que el seu partit ha presentat 26 querelles contra els responsables de la ruïna de les caixes d'estalvis i perquè els estafats recuperessin els seus diners, mentre que C's no ho ha fet "i els seus responsables econòmics [Conthe i Garicano] defensen que els preferentistes estafats 's'aguantin'".

3. Transparència: UPyD va obtenir un 9 en transparència interna en un examen de transparència internacional que va atorgar un 3 a C's.

4. Ocupació i Economia: Díez recorda que UPyD porta anys defensant el contracte únic i la llei de la segona oportunitat, mentre que assegura que C's no ha fet res de similar.

5. Model d'estat: Mentre UPyD defensa un "model federal ben organitzat" amb "competències exclusives per garantir la igualtat de tots els espanyols" per a l'Estat i un "sistema de finançament equitatiu i igual per a totes les comunitats", Díez retreu a C's que defensin els concerts basc i navarrès i "privilegis" per a Catalunya com un model de finançament propi.

6. Educació i sanitat: Díez retreu a C's que no defensi el retorn a l'Estat de les competències en educació i sanitat com fa UPyD, que doni suport a excloure els immigrants sense papers del dret a la sanitat pública i que, en lloc d'apostar pel dret a triar la llengua de l'educació a Catalunya, plantegi un model únic trilingüe.

7. Malbaratament administratiu: La líder d'UPyD recorda que ha proposat fusionar ajuntaments i suprimir diputacions per estalviar 21.000 milions d'euros anuals, mentre que C's "no ha proposat res a Catalunya durant els nou anys" al Parlament.

8. Transfuguisme i imputats: Díez retreu a C's que un candidat seu a les llistes electorals, l'alcalde de Serranillos (Madrid), és a la presó per corrupció i que ha recol·locat l'exdiputat Jordi Cañas com a assessor al Parlament Europeu després de ser imputat per frau fiscal, mentre que UPyD no té cap imputat per aquestes matèries. També critica que "mitjançant transfuguisme, C's ha reclutat més de 300 regidors per a les seves sigles".

9. Model de partit: La diputada al Congrés recorda que UPyD sempre ha estat un partit estatal que ha rebutjat fusionar-se amb "partits locals i regionalistes", atès que "no es pot ser regionalista i defensar la igualtat territorial o ser laics i islamòfobs a la vegada". Per contra, C's es va aliar amb Libertas a les europees del 2009 i ha sumat 21 partits locals "immersos en causes per corrupció o que governen amb el PSOE a Andalusia o amb el PP a la Comunitat Valenciana".

10. Complir lleis: Díez recorda que UPyD ha denunciat la Generalitat per prevaricació i altres delictes, uns processos que han estat acceptats per la Fiscalia i rebutjats per C's.

Tot i això, Díez assegura que el que realment els va distanciar de C's va ser "la seva actitud". Per això se sent enganyada, ja que va anar a tres reunions "de bona fe" en què no els van donar "cap tipus d'informació sobre qüestions essencials" per explorar el pacte. "Passaran les modes, però el magenta seguirà sent tendència mentre els corruptes segueixin governant i els estafats no hagin recuperat els seus diners", conclou Díez.

stats