Política 05/05/2013

Rubalcaba vol treure 30.000 milions del rescat bancari per evitar desnonaments i atur

El pla per sortir de la crisi dels socialistes també contempla una moratòria pels acomiadaments per causes econòmiques fins al 2015

M. Eugènia Quetglas
2 min
El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, explica el pla per a l'ocupació i la recuperació econòmica/EFE

MadridEls socialistes espanyols han exposat aquest diumenge les línies mestres d'un pla per sortir de la crisi i crear ocupació. Dues són les mesures estrelles: una moratòria per evitar acomiadaments per causes econòmiques fins al 2015 i un fons de 30.000 milions d'euros a càrrec del rescat financer que destinaria 20.000 milions d'euros per facilitar liquiditat a les pimes i 10.000 milions per refinançar les hipoteques de les famílies.

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha explicat als dirigents del seu partit que "el fons de 10.000 milions seria per a les famílies que no poden abonar les seves hipoteques i el fons de 20.000 milions es destinaria a donar liquiditat a les pimes". Tal com ha explicat Rubalcaba, Europa va donar a Espanya 100.000 milions d'euros pel rescat financer, dels quals ja s'han gastat 40.000 milions. Ara, dels 60.000 milions d'euros que resten, Rubalcaba proposa que l'Estat destini 30.000 milions a garantir que arribi el crèdit a les Pimes i les famílies puguin renegociar les seves hipoteques".

El líder socialista avisa que "si no es fa així, els bancs tindran dificultats i s'hauran de tornar a recapitalitzar", i és que el socialista creu que si no s'ajuda les famílies a pagar les mensualitats als bancs, les entitats de crèdit tornaran a tenir dificultats serioses. Tot seguit ha proclamat: "Proposem que es faci una recapitalització ara, de la qual es beneficiïn els bancs, però sobretot les famílies. Proposem que dels diners que ens ha donat Europa sigui també per a crèdits a les pimes i per donar un cop de mà a les famílies que no poden pagar les hipoteques".

Pel que fa a l'ocupació, el PSOE proposa un pla que té com a punt essencial aconseguir una moratòria dels acomiadaments per causes econòmiques durant tres exercicis. La clau és ajudar les empreses amb dificultats que es comprometin a no acomiadar els seus treballadors. El mecanisme, copiat del sistema alemany, es basa en pactar una reducció de jornada i rebre un sou en relació amb les hores treballades. El cost del manteniment d'aquest lloc de treball aniria a càrrec de l'empresari i l'Estat a parts iguals.

A més, les pimes no haurien de pagar les cotitzacions socials el primer any de contractació d'un assalariat. L'any següent rebrien una bonificació del 75% i del 50% el tercer exercici.

El document elaborat per l'equip econòmic del PSOE serà estudiat a partir d'aquest dilluns per la permanent de l'executiva socialista i després es presentaran diverses iniciatives relacionades amb aquesta qüestió al Congrés, al Senat i al Parlament Europeu.

stats