Política 06/12/2014

Josep Rull: "La unitat no suma, sinó que multiplica"

El coordinador general de CDC creu que Mas i Junqueras es poden posar d'acord a partir de la reunió que tindran la setmana que ve. Assegura en una entrevista a Catalunya Ràdio que "si es reformés la Constitució ara, seria per anar a pitjor"

Ara
3 min

BarcelonaEntrevistat per Sílvia Cóppulo al programa 'El Suplement', de Catalunya Ràdio, el coordinador general de CDC ha defensat la idea d'una "candidatura àmplia" per a les eleccions plebiscitàries i ha mantingut que és "més fàcil arribar a la independència que reformar la Constitució".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Us resumim l'entrevista en les 12 frases principals:

1. "Celebrar la Constitució ara mateix és molt difícil. Jo en un dia com avui prefereixo commemorar el 6 de desembre del 1932, que va ser el dia que president Macià va reinaugurar el Parlament".

2. "Catalunya va votar massivament la Constitució el 1978 i ara hi ha la paradoxa que la Constitució la rebutgen en gran part. En canvi, la branden els que s'hi oposaven. Ha acabat sent una gàbia amb una concepció tancada de l'Estat".

3. "Canviar la Constitució no és una alternativa a la independència perquè el PP ja ha dit que de cap de les maneres. I el PSOE fa una proposta vaporosa que no inclou el reconeixement del dret a decidir i de Catalunya com a nació. Per tant, ara ja no es tracta de canviar la Constitució espanyola, sinó de començar a redactar la Constitució catalana".

4. "En el context actual si es canvia la Constitució serà per anar a pitjor, perquè estem en un procés de recentralització galopant. Seria per tancar el model d'estat i assegurar la recentralització, perquè pensen que es van excedir amb l'estat de les autonomies".

5. "Catalunya ha intentat reformar Espanya perquè pogués ser l'estat dels catalans. I Espanya ha renunciat a ser l'estat dels catalans. Per tant, els catalans ara tenim el dret a crear-nos-en un de propi".

6. "La Constitució té mecanismes de reforma molt restrictius. El PP sempre tindrà una minoria de bloqueig. I el PSOE no sabem què planteja. Per tant, és més fàcil anar cap a la independència que reformar la Constitució, perquè el que volem modificar són els articles que plantegen Espanya com a indivisible. Volem que es reconegui el dret a decidir, i això no ho planteja ningú. El 9-N vam tastar la llibertat i quan tastes la llibertat no en tens prou".

7. "Necessitem una candidatura àmplia perquè necessitem un instrument per guanyar de manera inequívoca a Catalunya i perquè el resultat sigui llegit de manera inequívoca a Europa, que la nit de les eleccions Europa sàpiga què s'ha votat".

8. "La unitat no només suma sinó que multiplica. Si anem junts, eixamplem la base. A les europees vam treure menys vots dels que va tenir el sí-sí el 9-N. La pregunta, que reconec que era rareta, els catalans se la van fer seva, perquè estava feta des de la unitat. La unitat suma i multiplica".

9. "[Per assolir la independència] hem d'aconseguir més vots, procedents del sí-no. Ahir, quan Soraya Sáenz de Santamaría deia que no a la reforma de la Constitució amb rotunditat, la base s'eixamplava. Es pot eixamplar encara més la base del sí, per aconseguir una majoria potent que superi el 50%".

10. "La setmana que ve el president Mas i Oriol Junqueras s'asseuran. Hem de veure els elements de consens i els de discrepància i veure com els podem resoldre. Molts catalans no ens perdonarien si no ens poséssim d'acord en un moment històric per tenir l'instrument adequat".

11. "La negociació no es pot eternitzar, però tampoc podem ser esclaus del cronòmetre. Es veurà de seguida si hi ha base o no, jo crec que sí que n'hi ha".

12. "[Davant les preguntes insistents sobre les tensions amb Duran i Lleida] UDC és el problema? Tant de bo fos aquest el problema! UDC ha tingut un paper fonamental en el procés i és el partit de Carrasco i Formiguera, que va ser afusellat. I si hi ha gent del sí-no, ja he dit que treballem per eixamplar la base del sí-sí".

stats