Política 03/03/2015

L'exalt càrrec del govern del PSOE José de la Mata substituirà Pablo Ruz a l'Audiència Nacional

La jutge que instrueix el cas dels ERO a Andalusia, Mercedes Alaya, es traslladarà a l'Audiència Provincial de Sevilla

Efe
3 min

MadridEl magistrat José de la Mata, que va ser director general del Ministeri de Justícia amb l'últim Govern del PSOE, serà el nou titular del jutjat central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional que ha ocupat Pablo Ruz en els últims anys, des d'on ha instruït els casos Gürtel i Bárcenas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Comissió Permanent del Poder Judicial ha atorgat aquest dimarts la plaça a Josep de la Mata per ser l'aspirant amb més antiguitat, en resoldre un 'macroconcurs' de trasllats per 364 places de magistrats. Entre ells també hi ha el cas de la jutge sevillana dels ERO Mercedes Alaya, que ha obtingut una plaça a l'Audiència de Sevilla, tot i que seguirà en el seu jutjat fins a l'arribada d'un nou titular.

El Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, on s'instrueixen dos casos de corrupció política a l'entorn del PP com Gürtel i Bárcenas, passarà de Ruz a mans del magistrat José de la Mata Amaya, mentre el seu titular, Miguel Carmona Ruano, es trobi en situació de serveis especials com a jutge d'enllaç al Regne Unit.

Josep de la Mata, nascut a Cadis en 1961, va ingressar en la carrera judicial per oposició el 1987, i té una antiguitat de 27 anys en la carrera judicial, a més de portar nombrosos anys exercint en la jurisdicció penal. Va ser de 2009 a 2011 director general del Ministeri de Justícia amb el ministre Francisco Caamaño, l'últim titular de Justícia dels Governs de José Luis Rodríguez Zapatero.

De la Mata ha obtingut la plaça de Ruz davant d'altres 17 magistrats que també l'havien sol·licitat.

La instrucció del cas Gürtel

Segons fonts del CGPJ, recollides per Efe, fins que es produeixi l'arribada de De la Mata, Ruz seguirà al capdavant del Jutjat Central d'Instrucció número 5.

De moment la resolució del concurs ha de ser primer publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i després hi haurà un termini de vuit dies per a la presa de possessió dels magistrats que exerceixen a la mateixa localitat, com és aquest el cas.

Ruz, titular del Jutjat d'Instrucció número 4 de Móstoles, ha estat destinat des de juny de 2010 en aquest Jutjat de l'Audiència Nacional en comissió de servei, que s'ha anat prorrogant cada sis mesos.

Fonts del CGPJ han informat a Efe que Ruz disposa de termini fins que Mata prengui possessió per sol·licitar una pròrroga d'alguns mesos com a responsable d'algun dels casos que instrueix, com podrien ser els vinculats a la xarxa Gurtel.

Sinó ho fa, passaran a ser responsabilitat del nou titular des del moment en què aquest prengui possessió, el que passarà previsiblement a començaments del proper mes d'abril (la resolució del concurs es publicarà al BOE d'aquí a algunes setmanes i des d'aquest moment hauran transcórrer vuit dies fins que el nou titular prengui possessió).

El cas dels ERO

El trasllat de la jutge del Cas ERO a Sevilla Mercedes Alaya a l'Audiència Provincial d'aquesta ciutat ha estat una altra decisió important adoptada per la Comissió Permanent del CGPJ.

Alaya romandrà al Jutjat d'Instrucció número 6 de Sevilla fins que prengui possessió de la vacant creada en el seu jutjat un nou titular..

Al macroconcurs que afectava 364 places han obtingut noves destinacions un total de 236 magistrats, ja que altres 128 places han quedat desertes per falta de peticionaris. Per això, aquestes vacants s'oferiran en un nou concurs de trasllat que ha estat convocat avui i les altres es destinaran a l'ascens de jutges a la categoria de magistrats.

stats