Sabrià avisa JxCat que "l'acord amb la CUP no es toca"

Vilalta rebutja "supeditar" les decisions d'ERC al Congrés a la coordinació independentista

Anna Mascaró
3 min
Sergi Sabria, diputat ERC

Barcelona"L'acord amb la CUP no es toca". Aquest és el missatge que el diputat d'ERC i membre de l'equip negociador per a la investidura, Sergi Sabrià, ha llançat a JxCat aquest dijous. La tensió entre les dues formacions torna a ser palpable, després que el candidat republicà a la investidura, Pere Aragonès, no comptés amb els suports de la llista de Laura Borràs en l'últim ple i es convertís en el candidat menys votat (amb 42 vots a favor) des de la restitució del Parlament. ERC va ser crítica en el debat amb aquesta decisió, ja que considera que les diferències entre els partits no són insalvables, mentre que JxCat (que es va abstenir) va retreure als republicans haver començat les converses abans amb la CUP, encara que és el paper i la composició del Consell per la República el que ha encallat les negociacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb Efe, Sabrià ha urgit JxCat a pactar el nou Govern sense allargar més la negociacions. El subsecretari general de comunicació i estratègia d'ERC ha lamentat el fracàs de la investidura, però ha insistit en la voluntat del seu partit de "continuar les negociacions, encara que sigui durant la Setmana Santa". "Entenem que el mandat de les urnes és molt clar i no valorem altres opcions", ha indicat.

Sabrià ha atribuït a JxCat el fracàs de les negociacions i ha insistit que tampoc "feia falta" arribar "al límit" amb "la negociació de la mesa del Parlament i la presidència de Laura Borràs". En el mateix sentit, ha negat que s'hagi relegat JxCat en les converses per donar prioritat a la CUP, perquè ERC s'ha "reunit més" amb Junts i les negociacions, assegura, "s'han dut a terme en paral·lel". Així, ha recalcat que amb els anticapitalistes les negociacions "avançaven de pressa" i amb JxCat no.

Al seu entendre, resulta "curiós que aquells que tantes vegades ens han donat lliçons d'unitat ara no siguin capaços de fer una digestió ben feta dels resultats" del 14-F, que marquen que cal fer "un Govern independentista i d'esquerres", ha dit. "Hem estat molts dies encallats en la qüestió de la direcció estratègica del Procés, però això ara ja no és un inconvenient, per la qual cosa no entenem per què no ha sigut possible l'acord fins ara", ha lamentat.

Així, ha avançat que demanaran a JxCat "anar de pressa i al gra" en les pròximes reunions i ha explicat que ERC té vuit documents preparats, que van "des del que defineix la mecànica del nou Govern fins al del Consell per la República". "No volem fixar dates, però cal espavilar-se", ha assegurat, perquè "sense línies vermelles no valen les excuses" i cal "governar sense provisionalitat". Sabrià considera que l'acord d'ERC amb la CUP "està molt ben escrit i molt ben fet" i que, per tant, Junts "no l'hauria de posar en dubte", ja que l'equip negociador (del qual ell forma part) va ser "acurat" perquè "no fes impossible" que JxCat l'acceptés. Tot i admetre que hi ha una distància ideològica molt diferent entre el partit de Borràs i la llista liderada per Dolors Sabater, ha defensat que "el país ha avançat quan l'independentisme ha sigut capaç de posar-se d'acord": "Hem de fer-ho possible".

Vilalta rebutja "supeditar" les decisions d'ERC al Congrés a la coordinació entre partits independentistes

En paral·lel, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha rebutjat que les decisions d'ERC al Congrés i el Senat es puguin "supeditar" a cap mena de coordinació dels partits independentistes, com demana JxCat apel·lant a la unitat de l'independentisme. Així ho ha assegurat en una entrevista a Europa Press. "Cadascú ha de respectar les dinàmiques internes i el mandat de les urnes", ha dit, i ha insistit que cada partit es va presentar a les eleccions amb un programa electoral propi. "Hem de trobar l'equilibri entre la coordinació necessària –ha dit–, i el respecte a les dinàmiques internes de cada organització i l'estratègia pròpia".

stats