Política 22/11/2017

Santamaría contraposa la situació de Catalunya a la de les Canàries: "És un exemple de màxima lleialtat"

Presenta amb honors el president nacionalista de l'arxipèlag en un esmorzar informatiu a Madrid

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. EFE

MadridEs necessiten mútuament, i no tenen cap problema per fer-ne gala. En un gest inèdit, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha presentat aquest dimecres el president d'un altre partit espanyol en un esmorzar informatiu a Madrid. I no qualsevol, sinó un partit amb l'etiqueta de "nacionalista". Es tracta del president de les Canàries, Fernando Clavijo, líder també de Coalició Canàries, clau per a Mariano Rajoy per aprovar els pressupostos del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría ha aprofitat la seva intervenció per contraposar la situació de Catalunya a la de les Canàries i venir a dir que hi ha nacionalismes bons i dolents. Per a la Moncloa, Clavijo "és un exemple de màxima lleialtat institucional". Igual que durant mesos el govern de Mariano Rajoy s'ha vantat de fer el mateix amb els nacionalistes bascos del PNB, que li van avalar els pressupostos del 2017, la vicepresidenta espanyola ha defensat el "diàleg" bilateral entre institucions sempre cenyint-se als "valors constitucionals d'Espanya i amb un sentit europeista".

Nacionalistes bons i nacionalistes dolents

Hi ha nacionalistes, i nacionalistes. Aquest ha sigut el missatge que ha volgut transmetre Clavijo, i ha donat a entendre que hi ha nacionalismes bons, responsables, constitucionalistes -com el seu-, i dolents, populistes i radicals -com l'independentisme català-. En lloc de centrar-se a parlar de les Canàries, el president de l'arxipèlag -que necessita el PP per aprovar els seus pressupostos- s'ha dedicat durant tota la conferència a parlar de Catalunya i defensar que, com a nacionalistes canaris, aplaudeixen l'aplicació del 155.

A canvi del 'sí' als pressupostos generals de l'Estat, les Canàries han aconseguit un nou règim fiscal i encaminar la negociació de cara a un nou Estatut. Clavijo, però, ha defensat que la millor negociació és la multilateral, quan la que ha mantingut tot aquest temps amb el govern espanyol ha sigut estrictament bilateral.

stats