DRET A DECIDIR
Política 08/11/2012

El govern espanyol admet que està treballant en informes per bloquejar el procés català

La vicepresidenta del govern espanyol es nega a respondre per què Espanya vetaria Catalunya a la UE perquè considera que la pregunta és "colpidora". Creu que ha quedat en evidència que "no tenia solvència" el plantejament del president Artur Mas d'una Catalunya integrada a la UE

Ara
2 min
Wert, Sáenz de Santamaría i Báñez després del consell de ministres d'aquest dijous / EFE

BarcelonaLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha admès aquest dijous que l'Estat està treballant en l'elaboració d'informes "jurídics i econòmics" per bloquejar el procés català. Hi ha emmarcat el del ministeri d'Exteriors, que diu que Catalunya perdria un 18,8% del PIB si esdevingués un estat independent. Per ella és "lògic" que "quan hi ha qüestions polítiques d'especial transcendència un govern estudiï les conseqüències polítiques i econòmiques de qualsevol assumpte".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la vicepresidenta, forma part de la tasca de tots els ministeris fer aquest tipus d'estudis per tenir un "coneixement fonamentat, realista, seriós i solvent" de les "conseqüències que pot tenir per al conjunt d'Espanya i per a una part d'ella". Segons la vicepresidenta, hi ha informes similars a aquest "de naturalesa jurídica i econòmica", que duen a terme els diferents ministeris.

Sense resposta

"Una immensa majoria d'espanyols creuen que Catalunya és important i la senten com a pròpia". D'aquesta manera la vicepresidenta del govern espanyol ha despatxat la pregunta d'un periodista en la roda de premsa posterior al consell de ministres que li plantejava per què Espanya vetaria la integració d'una Catalunya estat a la UE. La vicepresidenta s'ha negat a respondre aquesta pregunta en considerar-la "colpidora". "Per aquest govern, i per molts espanyols, és molt important Catalunya per a Espanya i Espanya per a Catalunya", ha insistit la vicepresidenta.

Sáenz de Santamaría, ha carregat aquest dijous contra la "improvisació" del president de la Generalitat, Artur Mas, entorn al repte sobiranista que ha posat damunt la taula després de la manifestació gegant de l'Onze de Setembre. Per Sáenz de Santamaría, que Mas s'hagi declarat partidari de seguir amb el procés si eventualment Catalunya queda exclosa de la UE és la mostra que "Mas segueix, però amb 'peròs'".

Per ella, el viatge d'aquest dimecres de Mas a Brussel·les, en què va ser sotmès a un dur interrogatori sobre el procés obert a Catalunya, va servir per "posar de manifest que la posició que defensava (una Catalunya independent integrada a la UE) no tenia la solvència que havia de tenir".

stats