CRÒNICA

El sainet de la moció de censura de Vox amb un excomunista

Tamames prepara el seu discurs sense saber si serà candidat i després de revelar que va dinar amb Feijóo

3 min
Ramón Tamames, el juny de 2022.

BarcelonaNingú esperava que Ramón Tamames (Madrid, 1933), economista de referència i antic dirigent comunista, tornés a ser notícia 30 anys després de la seva retirada de la política (va acabar al CDS de Suárez després d'abandonar el PCE). Però resulta que Santiago Abascal li va proposar ser el candidat independent que Vox va dir que buscaria per presentar una moció de censura contra Pedro Sánchez. El problema és que Tamames, que encara no ha dit si accepta l'oferta, fa dies que apareix als mitjans de Madrid fent-se l'interessant i s'ha convertit en un maldecap tant per a l'extrema dreta com, sobretot, per al PP, que s'ha vist esquitxat a última hora en aquest sainet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts Tamames ha explicat a Antena 3 que fa uns dies va convidar Albert Núñez Feijóo i un grup d'acadèmics amics seus a dinar a casa. I que allà li va dir que una moció de censura servia per "clarificar les coses". De sobte, doncs, el PP s'ha vist involucrat en una maniobra que considera un error monumental. En efecte, el PP creu que una moció de censura destinada a fracassar (ells per si de cas s'abstindrien) ara mateix només reforçaria Sánchez, que passa per un mal moment per la crisi del només sí és sí. La secretària general dels populars, Cuca Gamarra, ha implorat avui a Vox que no la presenti perquè només serviria per "enfortir" Sánchez. I també ha precisat que el dinar de Feijóo amb Tamames es va produir quan aquest encara no sonava com a candidat de Vox a la moció de censura.

Aquest dinar, però, és ara mateix una pedra a la sabata de Feijóo. I la prova és que el PSOE ha sortit en tromba a demanar-li explicacions. "Feijóo es va reunir en privat amb Abascal i ¿ara dina amb el candidat de Vox per preparar la moció de censura? Potser el que té un pla ocult per a Espanya és el senyor Feijóo", ha piulat el portaveu al Congrés, Patxi López.

I després la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha ironitzat sobre l'episodi dient que Feijóo "s'està amagant sota la taula braser i es pot acabar cremant". Per al PSOE tota la polèmica sobre la moció de censura és una cortina de fum perfecta per amagar els seus xocs amb Unides Podem. De fet, Sánchez també va tirar d'ironia en la seva darrera compareixença al Congrés en retreure-li a Abascal que tot i haver anunciat una moció de censura el 9 de desembre, un mes i mig després encara no havia fet cap pas. "Espavili's vostè, que el temps se li tira a sobre", li va etzibar.

Aquest dimarts era el dia en què Tamames havia de prendre una decisió després de reunir-se amb Abascal, però sembla que el líder de Vox s'està repensant la seva candidatura i avui no ha anat a veure'l. El portaveu ultra al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha defensat el perfil de l'exdiputat comunista, però també ha matisat que tenen altres noms sobre la taula. És evident que a Vox no li està agradant gaire el protagonisme de Tamames i que ara medita com resoldre l'embolic.

Mentrestant, el vell professor de 89 anys, autor del manual d'economia d'Espanya amb què han estudiat diverses generacions a la facultat (Estructura económica de España, conegut com el Tamames), és a casa seva preparant-se el discurs com a candidat a president del govern espanyol sense encomanar-se a ningú. I si ara li diuen que no l'ha de pronunciar tindrà un disgust enorme. El sainet, doncs, continua.

stats