Política 23/09/2014

El PP tomba la demanda de CiU, ERC i el PSOE per retornar els papers pendents de Salamanca

Els populars asseguren que és la Generalitat qui ho ha endarrerit per qüestions tècniques

Europa Press
2 min

MadridEl PP ha rebutjat aquest dimarts, a la comissió de cultura del Congrés, les iniciatives de CiU i d'ERC, que tenien el suport del PSOE, per reclamar al govern espanyol la devolució a Catalunya dels documents confiscats a la Guerra Civil que encara estan pendents de trasllat des de Salamanca.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El grup popular ha negat que l'executiu espanyol estigui incomplint la llei de memòria i ha subratllat que l'últim enviament ja està tancat i que s'ha endarrerit perquè la Generalitat de Catalunya va demanar temps per fer les còpies digitals que s'han de quedar a la ciutat castellana, al Centre documental de la Memòria Històrica.

El procés de devolució dels documents confiscats pel bàndol franquista va començar el 2008, després de l'aprovació de la llei i fins ara ha suposat l'enviament de 1.435 caixes d'arxiu i 589 llibres des de l'antic arxiu de la Guerra Civil. L'últim enviament va ser el 2011, encara amb govern socialista, però des de llavors la Generalitat i altres col·lectius catalans han seguit reclamant documents, una reivindicació que aquest dimarts s'ha debatut en la comissió de cultura del Congrés.

La diputada de CiU Montserrat Surroca ha defensat una iniciativa exigint a l'executiu de Mariano Rajoy "fixar sense més dilacions la data del retorn definitiu dels documents confiscats per les tropes franquistes a partir de l'any 1939 a particulars i institucions catalanes i que encara es troben consignats a Salamanca ".

Joan Tardà, d'Esquerra, ha instat a "procedir a la devolució immediata de la documentació identificada i digitalitzada, en compliment dels acords de la Comissió Mixta ministeri de Cultura-Generalitat de Catalunya de 2011 i 2013, a promoure un trobada amb la Generalitat per establir el procediment adequat per fer efectiva la devolució de documentació que pertany a la conselleria de Justícia i Interior, i promoure la devolució de la documentació requisada als municipis”.

Segons la seva opinió, aquest "inconcebible retard" en la devolució de documents està provocant "indignació" a Catalunya, i ha acusat Madrid d'incórrer en "frau de llei". "No es fien de la Generalitat", s'ha queixat.

Però la ponent del PP, María Jesús Moro, ha negat aquest incompliment i ha assegurat que va ser la Generalitat qui va demanar al juny més temps, com a mínim fins a acabar aquest mes de setembre, perquè els tècnics que ha contractat puguin acabar de digitalitzar els documents que van a retornar i la còpia que ha de quedar-se a Salamanca. Segons ha dit, el procés és complex i "les presses no són bones", ja que "la precipitació va provocar errors en altres temps".

stats