Política 17/01/2021

Salvador Illa acceptaria els suports d'ERC per governar la Generalitat

En canvi, no oferiria el seu suport a un executiu independentista

Ara
3 min
Salvador Illa

BarcelonaSi Catalunya ja viu en campanya permanent, l'ajornament de les eleccions al 30 de maig comportarà que les estratègies dels partits s'allarguin encara quatre mesos i mig. I durant aquest temps, esclar, les aliances postelectorals i els pactes de governabilitat continuaran tenint un paper protagonista. Aquest diumenge el ministre de Sanitat i cap de llista del PSC, Salvador Illa, afirma en una entrevista a El País que acceptaria el suport d'ERC per governar: "Si volen donar suport a un govern per al retrobament, benvinguts els suports".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta opinió contrasta amb la rivalitat de les dues formacions, que es presenten mútuament com la nèmesi de l'altre, intentant que els votants percebin que en les eleccions tot serà blanc o negre. De fet, en cas que fos ERC qui necessités els vots dels socialistes per governar, Illa no els hi donaria sempre que fixessin l'objectiu de la independència. Des d'Esquerra porten mesos intentant desvincular els acords a Madrid amb el PSOE dels que hi pugui haver a Catalunya després dels comicis i, fins ara, sempre han descartat governar de bracet del PSC o donar suport a un executiu liderat pels socialistes.

En l'entrevista, tal com va fer dissabte en roda de premsa, Illa evita posicionar-se sobre l'ajornament de les eleccions, malgrat que el seu partit n'ha fet cavall de batalla i fins i tot estudia impugnar la suspensió del 14-F als tribunals. "Aquesta decisió ja ha estat adoptada pels òrgans competents", es limita a respondre.

"Millorar l'autogovern" de Catalunya més que no pas "augmentar-lo" i "revisar tot el sistema de finançament" són dues de les propostes principals en la línia d'aconseguir el "retrobament" entre catalans. I per què el PSC puja a les enquestes? "Per haver dit sempre la veritat", respon, i afegeix: "Per haver respectat sempre el marc de convivència; per haver-nos mantingut fidels a un ideari socialdemòcrata, i per la molt bona feina de Miquel Iceta". Illa creu que recuperaran els votants catalanistes, perquè "el PSC és, ha estat sempre, un partit inequívocament catalanista".

Pel que fa als indults, ha esquivat entrar al fons de la qüestió, com sí que va fer el seu predecessor, Miquel Iceta, quan els va defensar ara fa tres anys. "És obligat tramitar-los quan hi ha una petició formal i és el que ha fet el govern", assenyala. Prefereix no opinar sobre com acabaran –ell encara forma part del consell de ministres– i simplement subratlla que "les persones afectades no han de tenir cap privilegi però tampoc cap perjudici per ser qui són".

La mentida a TVE

El 30 de desembre Salvador Illa va ser designat candidat del PSC en un moviment sorpresa, presentat inicialment com un canvi d'última hora. Però feia un mes i mig que això havia quedat clar en una conversa entre Iceta i el president espanyol, Pedro Sánchez, amb el vistiplau posterior del mateix Illa. El ministre de Sanitat, però, havia negat de manera contundent que ell hagués de ser el candidat el dia abans en una entrevista a Televisió Espanyola. "El nostre candidat serà Miquel Iceta", va respondre en tres ocasions sense mostrar cap senyal de dubte. "Hauria preferit no haver-ho de dir, però aquest anunci no em corresponia fer-lo a mi", argumentat en l'entrevista a El País.

ARANWS20210103_0083¿Hi ha polítics a qui no faci vergonya mentir?

No es penedeix, però, d'haver mentit perquè així es va poder anunciar com tocava: "Qui ho havia de fer era qui havia de ser candidat i hi va renunciar per generositat, que és Miquel Iceta", es limita a dir. I això que el dilluns 29 de gener Illa no només va negar que ell seria el candidat socialista, sinó que, a més, es va recrear en la mentida: "Miquel Iceta és la persona en millors condicions de liderar el canvi a Catalunya".

stats