Política 19/12/2014

L'amfitrió de Pedro Sánchez a 'Salvados': "Si posa al programa el 70% del que diu, tornaré a votar el PSOE"

Parlem amb l'Eloi Moliner i el seu fill Xaloc. Són dos dels membres de la família de l'Hospitalet de Llobregat que van rebre a casa seva el líder socialista. Diumenge veurem l'entrevista al programa de Jordi Évole

Laia Vicens
4 min

BarcelonaEls Moliner seran els protagonistes del programa 'Salvados' diumenge a la nit. Són la família de l'Hospitalet de Llobregat i Barcelona que ha obert les portes al nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a La Sexta. Seguint la idea del primer programa de la temporada, en què el líder d'ERC, Oriol Junqueras, visitava una família sevillana, el programa de Jordi Évole reuneix, ara a Catalunya, Pedro Sánchez i els Moliner. L'ARA ha parlat amb la família, en la qual hi ha uns quants exvotants dels socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Em va causar una magnífica impressió. És jove, amb moltes ganes de redreçar el rumb del PSOE", explica Eloi Moliner, el pare de família, que creu que Sánchez és "humil i molt agradable". Els Moliner són una família amb molta tradició política. El pare ha estat militant del PSC –"no del PSOE", matisa entre riures–, però assegura que va ser molt "dur i vehement" amb Sánchez. "Li vam dir el que pensem, i vam parlar de tot: de la corrupció, de les noves forces que estan emergint, del tractament que el PSOE ha donat a Catalunya... I ell va acceptar totes les crítiques extraordinàriament bé", relata.

El Xaloc, un dels fills de l'Eloi, també sortirà a 'Salvados'. Té 35 anys i és informàtic, i no milita en cap partit. "El vaig veure molt proper i molt preparat, crec que està determinat a fer moltes coses", diu. I matisa tot seguit: "El que passa és que, vist el partit on és, ho té complicat". Tot i que assegura que "va creure" Sánchez, afegeix que "no és possible que pugui posar en pràctica tot el que ens va dir".

El Xaloc va votar socialista fins a José Luis Rodríguez Zapatero. Després que, el maig del 2010, l'aleshores president espanyol aprovés les primeres retallades, va tenir la sensació que "l'essència de l'esquerra es perdia" al PSOE. "Ja no veia les diferències entre els dos grans partits i em vaig desencantar", explica a l'ARA. Els va deixar de votar. Divendres passat, en acabar la gravació, va confessar a Sánchez que si el programa del PSOE inclou "el 70% de les coses que ell diu", el votarà.

Un càsting i 7 hores de gravació

El programa de La Sexta va contactar amb els Moliner a través d'un conegut i els va fer un càsting entre "tres o quatre famílies". Dies després van saber que eren els escollits. "Vam reflexionar amb la família i vam dir: va, fem-ho", recorda l'Eloi. Van conèixer Jordi Évole tres dies abans de la gravació, en una trobada de més de dues hores.

La idea era gravar la conversa amb Sánchez a casa del matrimoni, a l'Hospitalet, però el menjador "és petit" i van traslladar-se a casa del Xaloc, a Fabra i Puig, a Barcelona. "Vam dinar, vam seguir parlant i vam allargar la sobretaula fins a les sis de la tarda. La gravació va durar unes set hores!", explica l'Eloi.

No són independentistes però...

Ni l'Eloi ni el Xaloc són independentistes. "Jo no sóc independentista, no ho sóc amb lletres majúscules i molt grans, però això no em fa tancar els ulls a certes actituds", confessa el pare. "Penso que Catalunya no està ben tractada i aquesta situació cal corregir-la". L'Eloi no va anar a votar el 9-N. "Era un referèndum convocat pels independentistes i jo no ho sóc", diu taxatiu, i afegeix que la convocatòria d'un referèndum vinculant "és impossible". El seu full de ruta particular passaria per fer un referèndum per canviar la Constitució. La resta, diu, és "estavellar-se contra una paret" i "portar frustració" a Catalunya.

El Xaloc, en canvi, va votar sí-no el passat 9 de novembre. "Crec que ell [Pedro Sánchez] es va quedar una mica descol·locat, perquè jo li vaig dir que el 9-N no només van anar a votar els independentistes", relata. El Xaloc va traslladar a Sánchez que "consultar és la base de la democràcia". És pessimista sobre la reforma constitucional que planteja el PSOE: "No crec que la pugui fer, i potser a Catalunya ja no li val això. Potser a mi sí, però crec que potser cal fer un altre pas".

Podem i la sacsejada

El partit de Pablo Iglesias va ser un dels temes estrella de la conversa. Ni el Xaloc ni el seu pare saben si votaran Podem, però reconeixen "la sacsejada" que ha suposat per a la política tradicional. "Tots els moviments d'esquerres, com Podem o Guanyem, que vénen des de la ciutadania i que estan fora de 'l'establishment', han fet posar les piles a la resta", valora el Xaloc. Pel seu pare, Podem "ha remogut el 'quietisme' de la política oficial". "Això és el que m'agrada, que ha fet reaccionar el conjunt de partits", diu l'Eloi.

PP - PSOE

L'Eloi mostra el seu rebuig total a les tesis del PP. Tot i que admet que dins del PSOE "no hi ha hagut una comprensió dels desitjos de Catalunya", això "no té res a veure" amb el Partit Popular. "És que no té nom, és una vergonya", lamenta, perquè "han utilitzat Catalunya com a element per guanyar vots a la resta de l'Estat". I diu que va traslladar la seva queixa a Pedro Sánchez, a qui va retreure que el PSOE "no va ser prou contundent en combatre el PP".

L'experiència televisiva: una 'xulada'

El balanç és molt positiu per a la família, sobretot a nivell personal. "Des del punt de vista familiar, va ser una experiència excitant. La televisió és un món de bojos... Va ser una xulada", recorda l'Eloi. Ara, diu que espera que no li canviï la vida i que la repercussió del programa "sigui positiva". El Xaloc té paraules d'agraïment per a l'equip de 'Salvados': "És un equip 'superguai', que els seus noms mai surten i són una canya", diu. La família manté ara el contacte amb el programa, però no amb Pedro Sánchez.

stats