Política 07/01/2020

El Congrés investeix Sánchez i obre pas al primer govern de coalició a l'Estat

El president electe conserva la majoria ajustada tot i l'ofensiva de la dreta per trencar-la

Ot Serra / Germán Aranda
5 min
Pedro Sánchez aquest dimarts, en la tercera jornada del debat d'investidura

Madrid[Segueix aquí el minut a minut del debat d'investidura de Pedro Sánchez]

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ara sí", deia el lema de campanya del PSOE, després de fracassar al juliol i abocar-se a la repetició electoral. Així ha estat, però en coalició amb Unides Podem. Pedro Sánchez ha estat definitivament investit aquest dimarts amb una majoria que penjava d'un fil i que la dreta ha intentat desestabilitzar amb una campanya de pressió a diputats socialistes perquè es repensessin el seu vot com a conseqüència dels pactes amb nacionalistes i independentistes. Se li havia sumat una ofensiva de ciutadans anònims amb correus i missatges a parlamentaris, amb amenaces i insults inclosos que Ferraz portarà als tribunals. El PSOE també ha respost amb un hashtag a Twitter en què parla dels #167valents que han votat a favor de la investidura. 165 ho han fet en contra i hi ha hagut 18 abstencions, d'ERC i EH Bildu. Suficient per crear el primer govern de coalició a l'estat espanyol.

En la sessió d'aquest dimarts, però, ha quedat clara l'excepció que representen els 13 vots d'ERC. Els republicans han escollit la germana de Dolors Bassa, Montse Bassa, per a la intervenció del seu grup, i ha acusat el PSOE de ser "botxí" de la repressió i "còmplice" dels empresonaments i exili dels dirigents independentistes. "¿Creu que m'importa la governabilitat d'un país que té la meva germana i el meu govern a la presó i a l'exili? No", ha manifestat la parlamentària d'ERC, protagonista d'un dels discursos més durs de la jornada, notablement diferent del de Gabriel Rufián de dissabte. En la mateixa línia, la portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha subratllat les "sis vegades" que Sánchez ha canviat de discurs sobre Catalunya i l'ha reptat a demostrar si aposta pel diàleg per "convicció o per instint de supervivència".

Sánchez ha assenyalat durant la seva intervenció que amb la formació del nou govern es viurà un "temps de diàleg per superar contenciosos territorials, però sempre dins la Constitució". "A partir del respecte i treballant pel bé comú", ha indicat. L'èxit de la investidura consolida l'aposta de Sánchez per acompanyar-se principalment d'Unides Podem al govern de coalició, però també de les forces perifèriques al Congrés. Especialment polèmics han estat els acords amb Esquerra, PNB i BNG, així com l'abstenció d'EH Bildu, que és el que més ha indignat la bancada de la dreta i ha fet despertar el debat sobre el terrorisme d'ETA. Ha estat precisament la formació abertzale, per boca del diputat Jon Iñarritu, qui ha obert la porta els últims dies a canviar alguna abstenció pel com a pla "antitamayazo", però finalment s'ha confiat que ningú es retractaria del vot que ja es va donar a la primera votació.

En la seva intervenció, el líder socialista s'ha referit també a l'actitud de les formacions de la dreta i els ha demanat que "respectin l'orador en el seu ús de la paraula" i que "tinguin nivell democràtic". "No els compensa seguir en les enrabiades, malmeten la convivència", ha advertit Sánchez en el seu torn d'intervenció en la tercera jornada del debat d'investidura. "No és bo per a vosaltres perquè no es pot construir res des de la frustració i l'amargor", ha afegit, i amb aquest missatge és amb el qual ha volgut culminar el discurs: "No portem més enfrontament al carrer i més divisió a les famílies. Això també és patriotisme", ha reblat. El líder del PSOE ha situat les formacions que votaran en contra de la seva candidatura en la "coalició del bloqueig" i ha constatat que l'aposta per fer govern amb Unides Podem i els acords amb formacions minoritàries per tirar endavant la investidura ha resultat "l'única opció" viable per sortir del bloqueig.

Iglesias, a la dreta: "Vostès són la major amenaça de la monarquia"

El que serà vicepresident del nou govern de coalició, el líder d'Unides Podem Pablo Iglesias, ha volgut respondre durant la seva intervenció a "l'homenatge" del popular Pablo Casado a les víctimes del terrorisme, a les quals ha fet servir per criticar les abstencions de Bildu que facilitaran el govern de coalició. Iglesias ha llegit un missatge de text de Rosa Lluch, filla d'Ernest Lluch, socialista assassinat per ETA. "No parlin vostès en nom de les víctimes del terrorisme, moltes hem apostat pel diàleg i la concòrdia", deia el missatge.

Iglesias tenia preparat un discurs sobre el programa de govern, però ha dit voler canviar-lo "pel desplegament d'autoritarisme i falta de respecte institucional" i primerament s'ha adreçat al líder de Vox, Santiago Abascal, per demanar-li que reconeguin "que hi ha una violència que afecta les dones només pel fet de ser dones", després que l'ultradretà hagi fet un discurs racista relacionant immigració i violència sexual. El líder de Podem ha defensat que el nou govern defensarà els drets de les minories LGTBIQ i també el de les identitats nacionals, "perquè cadascú s'emocioni amb els símbols que vulgui", i ha tancat el seu discurs demanant a Sánchez "el millor to" i "fermesa democràtica" davant els atacs de la dreta. "No ens atacaran pel que fem, sinó pel que som", ha dit. "Gràcies i enhorabona, Pablo", li ha dedicat minuts després el líder de Més País, Íñigo Errejón, un dels artífex del naixement de Podem.

"Si volen defensar la monarquia, evitin que la monarquia s'identifiqui amb vostès", ha dit Iglesias, que ha assegurat que el rei emèrit Juan Carlos I, "que venia d'on venia i que va ser rei pel que va ser", va entendre que calia "allunyar-se de la dreta" per representar la institució. Ara, ha defensat Iglesias adreçant-se a la dreta, "vostès són la principal amenaça de la monarquia". També ha aportat la seva visió sobre l'actitud de la dreta i la suposada defensa de la corona. "El rei ja coneixia l'acord del PSOE i Unides Podem i ha proposat formar govern al suposat traïdor Pedro Sánchez. Segons la lògica, senyors del PP, Vox i Cs, quina irresponsabilitat la del monarca!", ha remarcat el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban.

El líder de Compromís, Joan Baldoví, ha demanat als diputats de la dreta que tinguin "educació", mentre que el diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, els ha receptat "un vàlium" per calmar el seu to. El diputat de Terol Existeix, Tomás Guitarte, ha defensat entre murmuris crítics de la dreta que el seu vot favorable a Sánchez és "el que ha decidit l'agrupació d'electors" i no una decisió personal.

Abraçades a Aina Vidal

Iglesias ha arrencat el seu discurs homenatjant Aina Vidal, diputada d'En Comú Podem que ha assistit a la sessió malgrat patir un càncer. Tots els membres -excepte Vox- de l'hemicicle l'han aplaudit dempeus, com també quan l'ha saludat, en català, Íñigo Errejón. La diputada d'ERC Montse Bassa també li ha enviat una abraçada des de la tribuna abans de començar el seu discurs i al finalitzar la sessió Iglesias i el cap de files d'En Comú Podem, Jaume Asens, li han fet entrega d'un ram de flors. Els diputats del grup confederal han entonat el Sí se puede, tal com han fet quan s'han proclamat els resultats, que han confirmat la investidura de Sánchez i la creació del primer govern de coalició a l'Estat.

stats