Política 07/01/2020

Montse Bassa (ERC) tracta Sánchez de "botxí" i l'avisa: "M'importa un rave la governabilitat d'Espanya"

JxCat repta Sánchez a decidir si dialoga amb Catalunya per "convicció o per supervivència"

Ot Serra / Germán Aranda
3 min

MadridDuríssima intervenció de la germana de l'exconsellera Dolors Bassa, Montse Bassa, diputada d'ERC al Congrés, contra el paper del PSOE en la repressió a l'independentisme. "Vostès són botxins", ha afirmat des de la tribuna de la cambra baixa. La parlamentària republicana s'ha dirigit explícitament al candidat a la presidència, Pedro Sánchez, per assegurar-li que el seu partit és "còmplice de la mentida de la violència a Catalunya". "¿Creu que m'importa la governabilitat d'un país que té la meva germana i el meu govern a la presó i a l'exili? No", ha sentenciat. "Em farien votar no a un PSOE còmplice de la criminalització de la protesta, però sap que quan visito la meva germana, Oriol Junqueras, Carme Forcadell o Raül Romeva al puto vidre, sempre em somriuen a la meva ràbia i em recorden que creiem en el diàleg i que volem construir una república catalana independent des de la cordialitat amb Espanya", ha afegit. Bassa ha justificat l'abstenció d'ERC per "donar-li una oportunitat" al diàleg i perquè el seu partit "creu en la pau i la paraula" enfront de la "violència i l'odi".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC ha llençat així un avís al PSOE i ha fet evident l'excepcionalitat de l'abstenció a la investidura de Sánchez. Bassa ha carregat contra l'actitud que el PSOE ha mantingut en la judicialització del Procés i ha asseverat que està "a les seves mans canviar les lleis". Però no només ha considerat Bassa que els socialistes poden rectificar, sinó que els ha culpat de "preferir empresonar que reconèixer un dret democràtic com és l'autodeterminació". "Si Bassa, Forcadell, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Junqueras, Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull i la resta de presos polítics i represaliats per l'Estat són a la presó és perquè vostès volen que siguin allà", ha manifestat. "No és la llei, són vostès. És el seu concepte de democràcia", ha afegit.

JxCat: "Es fa difícil saber què pensa"

De la seva banda, JxCat ha confirmat el seu no a la investidura pels dubtes sobre la perspectiva amb què Sánchez encara el "problema polític més important" que té l'Estat. "Si els reis porten una investidura haurà de passar de paraules a fets, però haurà de decidir si és per convicció o per instint de supervivència", ha manifestat Laura Borràs en la seva intervenció al debat d'investidura. La portaveu de la formació independentista ha comptabilitzat fins a "sis vegades" en què Pedro Sánchez ha "canviat de discurs" sobre Catalunya i ha constatat que "es fa difícil saber què pensa". En aquest sentit, ha reiterat que el candidat socialista es troba amb la "paradoxa" de necessitar els vots independentistes, tot i haver preferit no fer-ho.

Borràs s'ha referit a l'escenari judicial i ha deixat clar que el seu partit no contribuirà a la investidura quan l'arquitectura de l'Estat està intentant "desposseir Quim Torra de la presidència de la Generalitat". "No existeix la separació de poders. No podem votar contra Catalunya", ha afirmat Borràs, que ha fet referència a la decisió del Parlament Europeu –l'ha entregat a Sánchez– de reconèixer Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras com a eurodiputats. "Alliberin Oriol Junqueras", ha reclamat la portaveu de JxCat, després de criticar que Espanya "diu ser tant democràtica però no compleix ni amb Catalunya ni amb Europa".

El líder d'EH-Bildu, Oskar Matute, que ha parlat sense la presència dels diputats de Vox, que han abandonat l'hemicicle, ha demanat "veritat, justícia i reparació" per a "totes les víctimes", siguin d'ETA, dels GAL o de "la violència parapolicial", en resposta a l'ús de Casado de les víctimes del terrorisme per atacar Sánchez.

Els diputats de Vox han tornat als seus seients just quan es disposava a parlar Mireia Vehí, diputada de la CUP, i s'ha donat la curiosa circumstància que la independentista no podia arribar fins a la tribuna perquè els ultradretans estaven caminant per davant del seu passadís retornant als escons. Vehí ha recordat que el seu vot en contra es donava "per raons diametralment oposades" al 'no' de Vox i PP.

stats