Política 04/03/2023

Sánchez anuncia una llei per forçar la paritat en institucions i grans empreses a les portes del 8-M

Intenta girar full de la crisi per la llei del 'només sí és sí' mentre Montero demana un acord abans de dimarts

3 min
Andrea Fernández, José Luis Rodríguez Zapatero, Pedro Sánchez i María Jesús Montero, aquest dissabte en l'acte del PSOE a Madrid

MadridEl dia que el PSOE i Unides Podem evidenciaran la fractura per la reforma de la llei del només sí és sí, el govern espanyol aprovarà una llei per garantir la paritat en les grans empreses i institucions. Serà dimarts que ve, la vigília del 8-M, quan el Congrés debati si comença a tramitar la proposta del PSOE per canviar la llei de llibertat sexual. Un text que no avala el ministeri d'Igualtat ni tampoc alguns dels socis parlamentaris, com ERC o EH Bildu. De fet, al ple de dimarts l'esquerda també es visualitzarà entre aquests socis, perquè grups com el PNB o el PDECat, per exemple, sí que avalen la reforma del PSOE. Sigui com sigui, el que intentarà el president espanyol, Pedro Sánchez, serà que la crisi oberta en el si de l'executiu quedi en un segon pla aprovant una llei que ha de reforçar la presència de dones en els consells d'administració d'empreses o el mateix govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez mira de tapar, així, un problema que li podria generar una fuga de vots cap al PP. La prova és que en l'acte previ al 8-M que el PSOE ha celebrat aquest dissabte a Madrid, el president espanyol no ha fet ni una referència explícita a la llei del només sí és sí. Les úniques paraules atribuïbles a les discrepàncies amb Unides Podem han estat aquestes: "L'agenda [del govern espanyol] supera de llarg qualsevol discrepància que podem tenir. Ens uneixen més coses que no ens separen". Sánchez s'ha centrat, en tot cas, en defensar l'agenda feminista de l'executiu espanyol basada, ha dit, en polítiques públiques en perspectiva de gènere com és la pujada del salari mínim interprofessional i l'equiparació salarial entre homes i dones, o les polítiques en dependència.

Una llei que reforci la paritat

El president espanyol, en aquest sentit, ha aprofitat per anunciar la llei de representació paritària de dones i homes als òrgans de decisió que el consell de ministres aprovarà dimarts que ve. A l'espera de conèixer-ne els detalls, la norma regularà l'obligació que els governs estatals siguin paritaris o que hi hagi una "alternança total" a les llistes electorals entre homes i dones. La LOREG obliga a un mínim del 40% de dones a les candidatures. El que proposaria ara la nova llei seria aplicar les llistes cremallera del tot, fent que els homes i les dones s'alternin els llocs (uns ocupin els parells i els altres els imparells). D'aquesta manera, s'arribaria a un 50% de representativitat dels dos sexes.

La llei també preveu obligar les grans empreses a incorporar un 40% de dones en la direcció. El requisit s'hauria d'aplicar en empreses amb més de 250 treballadors i 50 milions d'euros de volum de negoci anual. Aquest requisit també valdria per a les juntes de govern dels col·legis professionals i per als jurats de reconeixement públic –no podran concedir cap premi o reconeixement finançat amb diners públics si no compleixen amb aquest percentatge–. L'obligació va en la línia del que ja va aprovar la Unió Europea el novembre de l'any passat i que va plasmar en una directiva europea que els estats membres han d'aplicar en un període de dos anys per aconseguir l'objectiu del 40% el 2026.

La proposta de Sánchez no l'ha acabat d'avalar la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que considera que la paritat a les institucions s'aconsegueix situant-hi "dones feministes": "Si no tenim dones feministes a les institucions passa que podem creure'ns que sigui un avenç feminista que Ayuso sigui presidenta de la Comunitat de Madrid".

Crida de Montero al PSOE

En l'acte d'aquest dissabte, el PSOE s'ha reivindicat com el partit autor de les principals lleis feministes espanyoles. Han posat com a exemples la llei de l'avortament de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, la norma contra la violència de gènere o també la del matrimoni homosexual. No ha aparegut en la llista la llei del només sí és sí, i l'únic que ha reivindicat la llei trans com una de les fites feministes de l'actual govern de coalició ha estat Zapatero.

Irene Montero al costat d'Ángela Rodríguez i Ione Belarra, entre d'altres, en l'acte de Podem previ al 8-M d'aquest dissabte a Madrid.

On sí que ha ressonat i amb força aquesta llei i també la de llibertat sexual ha estat en l'acte de Podem a Madrid. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha tornat a reivindicar les dues normes i ha demanat defensar-ne l'aplicació davant la resistència dels "reaccionaris". Per això, ha cridat a una mobilització massiva aquest 8-M i també ha instat un cop més el PSOE a arribar a un acord abans de dimarts per reformar la llei del només sí és sí: "Que el 8-M el PP i Vox no tinguin l'oportunitat d'ocupar portades per haver sumat els seus vots per tornar al Codi Penal de la Manada". Unides Podem rebutjarà la reforma mentre no hi hagi canvis i, de fet, entre els liles regna la tesi que és el PSOE qui té el problema si l'aproven amb el suport del PP.

stats