Sánchez arrenca el curs polític exhibint l'eix social i passant de puntetes sobre Catalunya

No esmenta la taula de diàleg en una conferència davant empresaris, sindicats i membres de la societat civil

4 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pronunciant la conferència 'Una recuperació justa'

Madrid / BarcelonaFins que no es produeixi inevitablement la reunió de la taula de diàleg, Pedro Sánchez intenta passar de puntetes sobre Catalunya. El govern espanyol ja n’havia donat prou pistes no revelant si el president en prendrà part i aparcant indefinidament la reforma de la sedició, però aquest dimecres el mateix Sánchez ha sigut explícit quan no ha esmentat ni una sola vegada el front obert amb l’independentisme. La prioritat en l’arrencada del nou curs polític és la recuperació econòmica i social i així ho ha posat de manifest en la conferència que ha pronunciat davant empresaris, sindicats i membres de la societat civil a la Casa d’Amèrica de Madrid, en la qual ha anunciat una pujada “immediata” del salari mínim interprofessional i ha promès solucionar el problema de l'elevat preu de la llum. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’escenari polític a Madrid presenta un PP que remunta a les enquestes, una finestra d’oportunitat per al govern espanyol per gestionar amb èxit els fons europeus i un conflicte català que el PSOE no pot ignorar si vol mantenir alguns dels seus socis parlamentaris més importants, com Esquerra. Sánchez ha volgut donar un cop d’efecte a la legislatura remodelant el seu executiu per encarar la nova etapa i frenar les bones perspectives del PP, i això passa per encertar en la recuperació postpandèmia. La cruïlla per al president espanyol és que també ha de preservar les aliances al Congrés.

Al Palau de la Generalitat no ha passat desapercebuda l’actitud de Sánchez amb la carpeta catalana. Una de les pors a la plaça Sant Jaume és que el govern espanyol interpreti que amb els indults ja va donar tot el marge que tenia al sobiranisme. Dilluns passat, a TV3, el president Pere Aragonès ja avisava el president espanyol que si menysté la taula de diàleg “tot saltarà pels aires”. La principal eina que té el republicà per pressionar Madrid és la importància que tindran els 13 diputats d’Esquerra a la cambra baixa si Sánchez vol aprovar els pressupostos generals de l’Estat. La geometria variable que incloïa Cs com un possible soci va quedar enterrada quan la coalició va mirar cap a la majoria de la investidura per als comptes del 2020.

Així, si l’estiu començava amb Aragonès dient que la taula de diàleg i la negociació dels comptes públics no tenien res a veure –per alliberar de pressió la negociació–, aquesta percepció ara s’ha ressituat. Fonts del Govern insisteixen que la taula i els pressupostos segueixen sense ser “vasos comunicants” però que, si Sánchez menysté la taula, serà “difícil” seguir col·laborant com fins ara amb la governabilitat de l’Estat. En canvi, des de la Moncloa puntualitzen que s’està treballant “amb normalitat” amb la Generalitat per preparar la taula de diàleg, però segueixen amagant si Sánchez hi participarà. El seu entorn no acaba tampoc de concretar de què depèn la seva presència o no en la trobada.

La pressió d’Unides Podem

A l’espera de la taula de diàleg, Sánchez prioritza l’eix social per contrarestar l’oposició frontal del PP i frenar la pressió d’Unides Podem, que ha apujat el to en el debat sobre el preu de la llum. Fa setmanes que els dirigents de l’espai lila no escatimen dards contra els socialistes per no afrontar amb prou determinació l’alça del mercat energètic i aquest dimecres la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha reconegut les discrepàncies. En una entrevista a Onda Cero, s’ha sumat a la idea d’acabar amb els beneficis desorbitats per la via ràpida –no amb un projecte de llei que requereix una tramitació parlamentària relativament llarga– i posar límits a les energies nuclear –un preu fix com a França– i hidroelèctrica –un sostre màxim.

Sánchez havia reivindicat al matí que el govern espanyol “es fa càrrec de la preocupació social” que genera el preu de la llum, però ha volgut deixar clar que ha actuat i ho seguirà fent amb mesures “conjunturals i també estructurals”. De moment, n’hi ha hagut de les primeres. Alhora, a la Moncloa sostenen la necessitat de fer una tasca de pedagogia per explicar a la ciutadania la incidència real que té en la factura la situació actual, donant a entendre el que ja va apuntar la ministra Teresa Ribera fa unes setmanes: que el consumidor no ho nota tant.

El preu de la llum i l’anunci sobre l’SMI han sigut dos dels principals missatges que Sánchez ha donat en la conferència Una recuperació justa, en què ha fet balanç d’un any i mig en pandèmia. D’una banda, ha celebrat la vacunació i els vents d’optimisme dels indicadors econòmics; i, de l’altra, n’ha extret una “inoblidable lliçó: cal comptar amb un estat del benestar fort”. El PP ha reaccionat ràpidament al discurs del president espanyol i el seu líder, Pablo Casado, l’ha qualificat “d’autobombo”.

Ayuso, líder de l’oposició

Però la gran resposta ha arribat des de la Puerta del Sol, la seu del govern de la Comunitat de Madrid. Isabel Díaz Ayuso ha reprès l’activitat després de les vacances anunciant que eliminarà l’impost sobre la instal·lació de màquines en establiments d’hostaleria autoritzats i l’impost sobre el dipòsit de residus, i convertirà així Madrid en l’única autonomia de l’Estat sense tributs propis. La batalla sobre l’harmonització fiscal encara no arribarà aquest any, però el PP fa temps que branda la flexibilització impositiva com a bandera. La reaparició d’Ayuso ha descol·locat els dirigents populars, que no s’esperaven que aquest dimarts l’entorn de la presidenta madrilenya filtrés la seva intenció de postular-se per presidir el PP de Madrid.

El nou curs polític agafa embranzida amb promeses socials de Sánchez, que tard o d’hora haurà de posar la mira en la qüestió catalana si no vol posar en perill la fràgil majoria al Congrés.

La renovació del CGPJ, molt difícil

El president espanyol ha volgut enviar l'enèsim missatge al PP perquè renovi els òrgans constitucionals amb el mandat caducat: "Cap formació política té dret a incomplir les obligacions constitucionals, perquè desprestigia la democràcia i les institucions. No és acceptable que el Consell General del Poder Judicial ja sumi mil dies sense renovar-se, no és raonable que continuï bloquejada la renovació del Tribunal Constitucional, del Defensor del Poble i del Tribunal de Comptes. És faltar a la lleialtat. Com a president, faig una nova crida a l'oposició perquè torni al consens constitucional i compleixi amb les obligacions constitucionals". La resposta del líder del PP, però, ha sigut que "pot abandonar tota esperança".

Precisament aquest dimecres la ministra de Justícia, Pilar Llop, ha mantingut una trobada amb els portaveus dels grups al Congrés i al Senat en què ha exposat que la renovació del CGPJ i altres institucions era molt "important". Ha sigut una presa de contacte informal i genèrica després de la remodelació del govern i no s'ha entrat en gaires detalls, expliquen fonts coneixedores de les converses. El PP demana un compromís del PSOE per reformar el model d'elecció dels vocals, però la Moncloa només s'obriria a obrir el debat a posteriori, després de renovar ara el CGPJ.

stats