Sánchez recorre al TC per frenar la iniciativa del Parlament a favor de la independència

El consell de ministres aprovarà demà que s'hi presenti un recurs d'inconstitucionalitat

2 min
Mesa del Parlament

BarcelonaEl consell de ministres aprovarà demà, segons ha avançat El Mundo i ha confirmat l'ARA, que es presenti un recurs d'inconstitucionalitat contra la ILP (iniciativa legislativa popular) del Parlament a favor de proclamar la independència presentada pel partit Solidaritat i que va ser admesa a tràmit per la mesa amb els vots de Junts i la CUP i l'abstenció d'ERC. En declaracions a TVE, la portaveu del PSOE, Esther Peña, ha deixat clar que estan en contra de la tramitació de la ILP. "A nosaltres no ens va agradar i els lletrats del Parlament van fer informes en contra. Tot i això, esperem a demà per veure en quins termes es presenta el recurs", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La iniciativa de Solidaritat havia de recollir ara les 50.000 signatures necessàries per portar-la al ple i no decau pel fet que s'hagin avançat les eleccions, sinó que podria ser debatuda en la pròxima legislatura, segons la llei. En el seu moment, els partits constitucionalistes van amenaçar amb portar-la als tribunals. Ara ho fa el govern espanyol en un moment en què Catalunya està immersa en un ambient preelectoral per la convocatòria del 12 de maig i on el PSC aspira a aglutinar el vot antiindependentista per "girar full al Procés", com li agrada repetir a Salvador Illa.

Peña també ha desmentit que estiguin parlant amb ERC del referèndum, tal com va dir ahir la secretària general dels republicans en una entrevista a El Periódico. "No estem parlant amb ells de res que signifiqui divisió o referèndum", ha subratllat Peña, que ha atribuït les declaracions precisament al clima preelectoral i a la competència entre els partits independentistes.

Des del PP han dubtat de la paraula del PSOE i han acusat Pedro Sánchez d'estar lligat a la voluntat de l'independentisme, que és "insaciable". A parer del portaveu dels populars, Borja Sémper, el president del govern espanyol "torna a activar el Procés" i l'està portant al "punt zero", quan "la societat catalana l'havia desactivat". De fet, fonts dels populars veuen una "coartada" la decisió d'anar al TC.

stats