Governabilitat a l'Estat

Sánchez amplia l'avantatge respecte al PP malgrat l'alça del preu de la llum, segons el CIS

El PSOE obtindria un 29,6% dels vots i el PP perdria tres punts respecte el juliol (20,5%) en unes noves eleccions

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir en la sessió de control a l’executiu al Senat.

MadridLes enquestes del Centre d'Investigacions Sociològiques continuen somrient a Pedro Sánchez, encara que l'alça del preu de la llum li hagi generat un problema en l'arrencada del nou curs polític. El baròmetre conegut aquest dijous, elaborat entre l'1 i el 13 de setembre, atorga al PSOE un 29,6% d'intenció de vot, un punt més que el mes de juliol, quan la concessió dels indults marcava l'actualitat política a l'Estat. El PP, en canvi, no registra l'increment que li atorguen altres enquestes -majoritàriament publicades en mitjans afins- i pateix un retrocés respecte fa un parell de mesos. Del 23,4% passa al 20,5%. Vox puja dues dècimes (13,8%), Unides Podem set (11,3%) i Cs un punt (6,5%).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Teòricament, falten més de dos anys per a les pròximes eleccions generals i el president espanyol públicament exposa que no té interès en les enquestes. La segona meitat de la legislatura tot just comença amb la intenció de la coalició d'esgotar-la i amb múltiples reptes pendents: la recuperació econòmica i la gestió dels fons europeus són clau per a l'executiu de PSOE i Unides Podem, i també tindrà incidència la taula de diàleg amb la Generalitat, que ha arrencat aquest dimecres amb el compromís que s'allargui.

Els socialistes, doncs, experimenten un avenç respecte a les anteriors publicacions del CIS. El juny obtenien un 27,4%, el juliol un 28,6% i ara un 29,6%, per sobre dels resultats de les eleccions del 10 de novembre de 2019 (28%). El PP, que se situava darrerament per sobre del 23% torna a xifres semblants a la dels últims comicis, on va obtenir un 20,8% dels vots. De la seva banda, Unides Podem fluctua en petites pujades i baixades: el juny se situava al 12%, va baixar al 10,6% el juliol i ara puja a l'11,3%. Cs és qui també registra un augment notable, per bé que segueix per sota del 6,7% de les eleccions que van deixar el partit taronja en una situació delicada. De moment, Inés Arrimadas no reflota la nau. Pel que fa a les forces independentistes catalanes, Esquerra aconseguiria un 3,2% dels vots a tot l'Estat, una dècima menys que el juliol; Junts un 1,5%, quatre dècimes per sota; i la CUP el 0,8%, una dècima més que en el baròmetre de juliol.

Díaz segueix per davant de Sánchez

Queda temps per als pròxims comicis i, per tant, no se sap tan sols quines opcions s'hi presentaran. Una sobre les quals hi ha més incògnita és en l'espai d'Unides Podem, ara liderat per Yolanda Díaz al govern, tot i que la vicepresidents segona no confirma si serà candidata en una hipotètica cita electoral. Tampoc quins canvis haurà experimentat l'espai a l'esquerra del PSOE. Sigui com sigui, actualment Díaz és la líder política més ben valorada, tot i suspendre, segons el CIS. Obté una nota de 4,6, una dècima per sobre de Pedro Sánchez (4,5) i tres sobre Íñigo Errejón (4,2). A la dreta, Arrimadas un 3,6, Casado un 3,2 i Santiago Abascal un 2,7.

Entre els seus votants el 10-N, el líder socialista aprova amb un 6,6. Els dels comuns li concedeixen un 6,1, els d'Unides Podem a l'Estat un 5,7 i els d'ERC un 5,3. Els de Junts, en canvi, suspenen el president espanyol amb un 4,1. La valoració de Díaz és en global superior a la de Sánchez -només una dècima- gràcies a la bona nota que li donen els seus simpatitzants: un 7,8 dels comuns i un 7,1 d'Unides Podem. Els votants d'ERC, que aproven Sánchez, suspenen la ministra de Treball amb un 4,8 i els de Junts amb un 3,8. En aquesta línia, tant els votants republicans com els del partit de Carles Puigdemont prefereixen Sánchez com a president abans que Díaz. A la dreta, Casado només aprova entre els seus votants del 10-N i amb prou feines: 5,5. Arrimadas ni tan sols això: suspèn entre els votants taronges amb un 4,4.

La pujada del preu de l'energia, un dels problemes principals per al 3,8% de la població

El debat sobre l'energia plana sobre l'actualitat política els últims mesos, però el CIS ha decidit no preguntar directament l'opinió dels ciutadans. L'únic punt on es pot valorar la inquietud social per la factura de la llum és a la pregunta sobre els principals problemes que la ciutadania percep a Espanya. Només un 3,8% dels enquestats han respòs que és "l'increment de les tarifes energètiques". Una xifra calcada tant si s'interpel·la per una sensació de problema general a l'Estat com si és d'afectació en primera persona. Cal tenir en compte, però, que quan els enquestadors fan aquesta pregunta, la resposta és lliure i no es llegeixen prèviament totes les opcions possibles. Com és habitual, l'atur és el principal problema per a la ciutadania.

stats