La governabilitat de l'Estat

Sánchez s'aferra als seus socis per fer avançar el seu pla energètic

La tramitació dels impostos a les elèctriques i la banca tira endavant amb l'oposició del PP

2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una reunió dels grups parlamentaris del PSOE

MadridPedro Sánchez fa avançar el seu pla per fer front a la crisi energètica de la mà dels socis de la investidura. L'executiu espanyol confirma el seu gir a l'esquerra i es desfà de la mà estesa del PP. La tramitació de les proposicions de llei que han de regular els nous impostos a les elèctriques i també a la banca n'ha sigut una prova més. El PSOE i Unides Podem han aconseguit que s'obri la tramitació gràcies al suport de grups com ERC, EH Bildu, el PNB o la CUP –Junts i el PDECat s'han abstingut–, mentre que el PP, al costat de Ciutadans i Vox, s'hi ha oposat. D'aquesta manera, l'executiu espanyol posa la directa amb una mesura a la qual els populars havien mostrat les seves reticències fins i tot després que la Unió Europea l'avalés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern de Pedro Sánchez ja va posar en dubte aquest dilluns l'efectivitat del pla energètic que el PP li va enviar després d'una setmana d'haver-lo anunciat. I la portaveu de l'executiu estatal, Isabel Rodríguez, s'hi ha refermat aquest dimarts a l'assegurar que les mesures eren "decebedores". De fet, ha acusat els populars d'haver "copiat" el document que va enviar prèviament el govern de la Xunta. "Produeix vertigen que el principal partit de l'oposició no tingui projecte ni alternativa", ha afegit Rodríguez. Una de les mesures que posaven per escrit en el seu document era en forma de petició: que el govern espanyol retirés la proposició de llei de l'impost a les elèctriques. El govern de coalició, però, ha tirat endavant amb el pla previst i ha començat la tramitació d'aquest tribut i el de la banca.

Disputa a l'hemicicle

"L'esforç que demanem és proporcionat i no perjudica la seva capacitat d'inversió. No els suposa deixar de guanyar beneficis", ha dit la diputada socialista Patricia Blanquer, que ha preguntat a la bancada del PP: "Qui pot estar en contra d'aquesta iniciativa?" El portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, ha tret pit d'haver defensat aquesta mesura des de l'inici. "Benvinguts a aquest contuberni de populistes bolivarians", ha ironitzat. Malgrat el seu suport, els grups que han permès que es debatin a la cambra aquestes dues proposicions de llei confien en millorar el text en la seva tramitació. ERC i la CUP volen que siguin més ambiciosos, mentre que Junts alerta que pot xocar en els tribunals.

El PP manté el seu rebuig a aquestes dues figures fiscals perquè les considera una "persecució". "Queda només un any per acabar amb aquest malson", ha acabat augurant el diputat conservador Mario Garcés, pronosticant una victòria d'Alberto Núñez Feijóo a les pròximes eleccions generals. Una hipòtesi que el govern de coalició vol evitar, precisament, consolidant el seu gir a l'esquerra.

stats