Relacions Internacionals
Política 31/03/2023

Pedro Sánchez s'erigeix en portaveu de Zelenski davant Xi Jinping

El president espanyol demana establir canals de comunicació entre Ucraïna i la Xina

3 min
Pedro Sánchez i Xi Jinping, reunits a Pequín

PequínLes portes del Palau del Poble a la plaça Tiananmen s'han obert aquest divendres per al president del govern espanyol, rebut amb tots els honors: catifa vermella, tropes formades per passar revista i solemnitat per escoltar els himnes. La Xina va recuperant les cerimònies oblidades durant tres anys de pandèmia i aïllament rebent Pedro Sánchez, el primer mandatari de la Unió Europea que visita Pequín des del viatge de Xi Jinping a Moscou. La llista de visitants, però, serà llarga: Macron, Von der Leyen, Borrell, Meloni i Lula da Silva aterraran a Pequín en les pròximes setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Xina ha trepitjat l'accelerador de la diplomàcia per demostrar que vol tenir un paper determinant a l'escena internacional en competència amb els Estats Units, i Sánchez, pròxim president de torn de la UE, vol seguir explotant la seva imatge internacional. A la Xina s'hi ha passat dos dies i, malgrat que la missió era bàsicament econòmica, ha aprofitat per fer de portaveu del president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Sánchez ha denunciat a la Xina la "brutal i il·legal agressió de Rússia contra Ucraïna" i ha defensat davant de Xi el pla de pau de Zelenski. Tot i això, ha mantingut un to molt conciliador amb Pequín, que no ha condemnat la invasió russa. En la seva trobada amb Xi, igual que en la seva compareixença davant la premsa, Sánchez ha destacat la necessitat de buscar “espais de diàleg i concertació” malgrat les diferències i mantenir oberts els canals de comunicació.

De fet, fins i tot ha reconegut que hi ha punts positius al pla de pau proposat per Pequín. Per exemple, el respecte a la integritat territorial i el rebuig total a l'ús d'armament nuclear; ha arribat a emfatitzar que la Xina rebutja fins i tot la seva utilització com a amenaça. El president xinès ha expressat de manera genèrica el seu desig de “fer contribucions a la pau” sense ni tan sols anomenar Ucraïna i la premsa xinesa simplement ha destacat la bona sintonia entre tots dos països.

Pequín fent de mediador?

Sánchez no ha amagat la seva aposta perquè la Xina segueixi jugant un paper important en la resolució del conflicte a Ucraïna. De mediador? Dijous, mentre el president espanyol intervenia al Fòrum de Boao a l'illa xinesa de Hainan, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, llançava un contundent missatge i acusava la Xina de buscar un “canvi sistèmic de l'ordre internacional” per posar el gegant asiàtic al centre. Von der Leyen va anunciar l'elaboració d'una nova estratègia de seguretat econòmica europea que pretén restringir les inversions d'empreses xineses en sectors clau com ara la computació quàntica, la robòtica o la IA. I va advertir que els estrets vincles de Xi amb Putin són un factor determinant que poden bloquejar les relacions amb Europa.

La visita oficial de dos dies del president de l'executiu espanyol a la Xina s'ha emmarcat en la celebració del 50è aniversari de l'establiment de relacions diplomàtiques entre els dos països. Per a la Xina, el moment també és important perquè Espanya, amb la qual manté unes bones relacions, assumirà al juliol la presidència rotatòria de la Unió Europea. Pequín intenta reconstruir els llaços amb el seu principal soci comercial.

De la visita oficial, el resultat més concret ha estat recuperar el diàleg d'alt nivell interromput per la pandèmia i potenciar els intercanvis econòmics. S'han signat dos protocols fitosanitaris per impulsar les exportacions espanyoles de caqui i d'ametlla. Sánchez ha destacat que el 2025 es podrien exportar unes 50.000 tones d'ametlles, que representaran més del 40% de la producció espanyola. Hi ha expectatives de tancar més acords al sector agroalimentari ben aviat. També s'han signat protocols per potenciar el turisme, la cultura i els esports.

Des de la visita de Xi Jinping a Espanya el 2018, que tots dos països han recordat com un èxit important, el món ha canviat molt. La Xina ja no desperta tanta admiració. La visita de Pedro Sánchez ha deixat de banda temes com l’aposta espanyola pel 5G de Huawei, que la Unió Europea ha censurat.

stats