Demoscòpia

CIS: Sánchez supera Feijóo en ple debat sobre l'amnistia

Junts se situa per davant d'ERC per una dècima, segons l'enquesta

3 min
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo instants abans de reunir-se al Congrés dels Diputats.

Madrid / BarcelonaEn plena tempesta sobre l'amnistia i les negociacions amb Junts, Pedro Sánchez ha rebut aquest dimecres una bona notícia del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que el situa còmodament per davant del PP d'Alberto Núñez Feijóo, amb un 34% d'intenció de vot contra un 32,1%. Aquest sorpasso ja s'havia produït en el primer baròmetre després de les eleccions generals, però el PP es va tornar a situar per davant a mesura que avançaven les negociacions de Sánchez amb els independentistes. Però l'últim mes, els socialistes han augmentat més de dos punts l'estimació de vot, del 31,8% al 34%, mentre que el PP ha baixat un punt, del 33,2% al 32,1%.

Vox no es beneficia de la caiguda del PP i continua a la baixa, amb un 8,3% quan fa un mes tenia el 8,5%. Això fa que Sumar es consolidi en la tercera posició amb una estimació del 9,7%, tot i patir una forta davallada des de l'11,8% que tenia fa un mes. Entremig s'ha produït la crisi de Yolanda Díaz amb Podem. Els liles han trencat oficialment amb Sumar després de mesos de tensió i han passat al grup mixt. De fet, la setmana passada la formació que lidera Ione Belarra va fer caure el decret promogut per Díaz que reformava el subsidi d’atur

En l’àmbit català també hi ha novetats i Junts supera ERC per primer cop, encara que sigui per només una dècima. Els juntaires obtenen l’1,5% i els republicans l’1,4%, en tots dos casos xifres molt inferiors a la dels resultats del 23 de juliol. Al setembre havien empatat amb 1,7%, però al baròmetre següent els republicans s’havien tornat a avançar. En l’enquesta de fa un mes la diferència era de sis dècimes: els republicans van obtenir un 1,9% per davant de l’1,3% de Junts.

Sánchez, el preferit

Pel que fa al cara a cara directe entre Sánchez i Feijóo, el president socialista també hi surt guanyant. Un 30,4% el prefereix com a president enfront d’un 16,5% que opta per Feijóo. Si ho comparem amb les dades de fa un mes, el líder socialista millora el percentatge en tres punts –va obtenir un 27,9%–, mentre que el president popular es manté en el 16,5% que ja va aconseguir al desembre. A la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, el 6% la volen de presidenta –dos punts menys que fa un mes–; el 4% trien Santiago Abascal –sis dècimes menys que al desembre–, mentre que el 3,8% posen el nom de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso –gairebé dos punts menys respecte al sondeig de fa un mes–. Resulta políticament rellevant que un 9,1% dels votants del PP prefereixin la dirigent popular per sobre Feijóo, pel qual opten un 60%.

Sánchez també és el líder polític més valorat, frec a frec amb Yolanda Díaz, amb un 4,42 enfront d’un 4,4. En canvi, Feijóo obté un 4,16, lluny del 2,64 d’Abascal.

Primera valoració dels ministres

En l’enquesta d’aquest mes de gener apareix la primera valoració dels ministres del govern de coalició des que es va constituir el novembre de l’any passat. La titular de Defensa, Margarita Robles, continua sent la més ben valorada, amb un 5,34. No és una novetat, sinó que des que és ministra del govern de Pedro Sánchez ha obtingut sempre unes de les millors puntuacions.

Robles i el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, són els únics dels 22 ministres del govern espanyol que aproven. Urtasun obté un 5, la segona millor nota, per davant de Yolanda Díaz (4,68). El segueix el ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, també de Sumar, que es queda a tres dècimes de l’aprovat (4,97). La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, és la segona ministra socialista més ben valorada, tot i que es queda per sota del 5 (4,93). 

El titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, és el membre del govern pitjor valorat, amb un 4,14; el segueix el de Transports, Óscar Puente, amb un 4,23, i el ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, que obté un 4,46. Tampoc aprova el titular d'Indústria, el català Jordi Hereu, que obté un 4,48.

stats