Pedro Sánchez treu pit de la decisió "valenta" de concedir els indults i adverteix que "la independència és del segle passat"

El president espanyol defensa la mesura de gràcia com un "missatge d'empatia" cap al conjunt dels catalans

3 min
El president espanyol Pedro Sánchez aquest matí

BarcelonaPer primera vegada en un any i mig, la reunió del comitè federal del PSOE s'ha celebrat aquest dissabte de manera presencial a Madrid. I ha estat en el marc d'aquesta trobada que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha tornat a defensar haver indultat els presos polítics. Ho ha fet traient pit per la decisió "valenta" d'haver fet "el primer pas" per superar el conflicte, i ha advertit que "la independència és del segle passat". Ningú, assegura, "té dret a obligar milions de catalans a escollir entre dues identitats perfectament compatibles". "Vivim junts, convivim junts i, per tant, decidim junts", ha reivindicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els indults són un missatge rotund que la democràcia envia al conjunt de la ciutadania catalana. I el missatge és d'empatia", ha dit el socialista, que ha defensat que "Espanya i Catalunya necessiten tornar a la cohesió i la convivència". Sánchez, que ha insistit en el caràcter "d'esquerres" del seu partit en contraposició a la dreta de l'espectre polític, ha reivindicat que aquesta mena de decisions "defineixen" el PSOE. Així, ha recordat altres decisions polèmiques com la signatura del pacte antiterrorista l'any 2000 o la legalització el 2005 del matrimoni homosexual amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. "En vigílies de l'aprovació del matrimoni del mateix sexe, les enquestes deien que hi havia un 40% de la població en contra", ha explicat: "Tretze anys després, és el 7%". "Què us vull dir? La societat espanyola té una capacitat formidable, extraordinària de transformar-se i assumir amb convicció noves realitats", ha conclòs el cap de l'executiu espanyol.

"Sabem millor que ningú el valor que significa fer el primer pas", ha dit, i llançant un dard al PP, Cs i Vox, que l'han acusat de "traïdor" per haver alliberat els presos, ha criticat que s'acusi el PSOE de "trencar Espanya" després d'haver donat suport a la intervenció de la Generalitat per mitjà de l'article 155 de la Constitució: "Treballem per a tots els espanyols". El socialista ha equiparat els conservadors amb Vox i ha assegurat que són "indistingibles". Sánchez, que aquesta setmana es va reunir amb el president català, Pere Aragonès, ha dit que l'aplicació dels indults ja està tenint "efectes". "Més enllà del soroll de la dreta, poc a poc la serenitat comença a imposar-se sobre el soroll interessat, i el debat substitueix el relat demagògic". Pel que fa a la resposta de l'independentisme als indults -que ha fet una reivindicació general de l'amnistia i ha insistit que no són suficients-, Sánchez ha considerat que és "evident" que en democràcia s'han d'escoltar coses que "no agraden", però també ha advertit que el sobiranisme haurà "d'escoltar, i molt, les nostres fermes i profundes conviccions, que tenen a veure amb la voluntat inequívoca de construir un projecte compartit".

Malgrat les crítiques internes que Sánchez havia rebut inicialment davant la possible concessió dels indults -per part de figures com Felipe González, Guillermo Fernández Vara i  Emiliano García-Page-, el PSOE ha tancat files quan la mesura s'ha convertit en una realitat, després que el president espanyol hagi rebut l'aval de bona part de la patronal i els bisbes catalans. Poc abans de l'inici de la reunió d'aquest matí, el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, ha evitat parlar d'un possible referèndum a Catalunya: "Hi haurà agenda per al retrobament", ha dit, tal com recull Europa Press. També el líder del PSC a Catalunya, Salvador Illa, s'ha expressat en la mateixa línia a l'assegurar que s'han de "votar acords" i no "ruptura". Acords que, ha precisat, haurien d'arribar de la mà de la taula de partits catalans per a la "millora de l'autogovern". Precisament aquest dissabte, l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero s'ha pronunciat sobre la qüestió en una entrevista a Vilaweb, en què ha indicat que un referèndum d'autodeterminació seria "un fracàs". "Arribar-hi és un fracàs, com ho ha estat a Escòcia, i com ho ha estat al Quebec", ha assegurat: "El referèndum divideix, i qui perd vol la revenja. És molt superior un gran acord polític".

Casado replica a Sánchez amb Puigdemont

El líder del PP, Pablo Casado, ha replicat a Sánchez des del congrés autonòmic del partit a València, en què ha defensat que els "efectes" dels indults són les reunions dels "colpistes" amb Carles Puigdemont a Waterloo (Bèlgica), així com la reunió del líder d'ERC, Oriol Junqueras, amb Marta Rovira. Casado, tal com recull Europa Press, ha acusat Sánchez de "mentir" amb els indults i ha considerat que, si els independentistes l'hi "obliguen", acceptarà un referèndum d'autodeterminació que "trencarà la igualtat dels espanyols i la unitat nacional". "Els indults només han servit per garantir la seva investidura i els pressupostos", ha etzibat, i ha equiparat el comitè federal socialista amb la pel·lícula El silenci dels anyells. "Són còmplices de la rendició en la defensa del nostre marc constitucional, legalitat i igualtat de tots els espanyols", ha sentenciat.

stats