Política 13/01/2021

Sànchez, Turull i Rull reclamen al TC la seva llibertat després que Bèlgica no extradís Puig

La seva defensa subratlla que el tribunal belga va considerar que el Suprem no és competent

Ot Serra
3 min
Els diputats suspesos de JxCat, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull el dia de la sessió constitutiva al Congrés.

MadridJordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull tornen a intentar que el Tribunal Constitucional els deixi en llibertat mentre esperen la resolució del recurs d'empara contra la sentència del Tribunal Suprem. El que ha mogut l'escenari és el revés de Bèlgica a la justícia espanyola al negar l'extradició de l'exconseller de Cultura Lluís Puig dijous passat. El tribunal d'apel·lació va considerar que si s'entregava Puig a Espanya podia patir vulneracions de drets fonamentals: el del jutge predeterminat per llei i el de presumpció d'innocència.

Jordi Pina, advocat de Sànchez, Turull i Rull, considera que això és aplicable als seus representats i que el TC ho hauria de tenir en compte malgrat que són al·legacions que ja ha fet en el passat i que l'alt tribunal ha tombat. El 16 de juny es va posicionar per primer cop en contra de suspendre la condemna del líder d'ERC, Oriol Junqueras, l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i més endavant va prendre la mateixa decisió per a la resta.

La defensa dels tres presos de JxCat veu paral·lelismes amb el cas de Puig, tot i que hi ha una diferència important, que és que a l'exconseller de Cultura se'l persegueix per malversació, mentre que ells van ser sempre acusats de rebel·lió o sedició. El Suprem va dictar diverses resolucions en què manifestava la seva competència per jutjar per aquests greus delictes i va incorporar-hi la malversació perquè sostenia que hi estava relacionat.

"És un crim molt vinculat a la sedició", deia el Suprem, argument que no va convèncer el tribunal belga: "L'extensió que fa el Tribunal Suprem als acusats que no eren parlamentaris a causa de l'estreta connexió amb els delictes imputats als acusats que sí que estarien sota la jurisdicció del Suprem sembla que es basa en la jurisprudència del mateix Suprem espanyol, sense que això tingui base en una disposició legal explícita", observava la resolució belga.

En relació a la presumpció d'innocència de la qual Bèlgica també va advertir atenent la resolució del Grup de Detencions Arbitràries de l'ONU, Pina també s'hi refereix. "Convé assenyalar que aquesta situació de risc avisada per la justícia belga, en el cas del nostre representat es tradueix en una consumació de la vulneració del dret a la presumpció d'innocència", al·lega l'advocat. En el seu escrit, recorda que es va produir un "goteig de presumpcions de culpabilitat" quan els líders del Procés encara no havien estat jutjats per membres de la judicatura i alts càrrecs del govern espanyol.

Filtracions i lentitud

Sànchez, Turull i Rull també es queixen que s'estiguin produint filtracions als mitjans de comunicació sobre la deliberació del Tribunal Constitucional i el seu escrit fa referència a una notícia publicada aquest dimarts a El Español en què s'explica que el ponent del recurs de l'exconsellera Meritxell Borràs, Cándido Conde-Pumpido, proposa tombar l'argument que s'hauria vulnerat el dret al jutge predeterminat per llei. És, precisament, una de les al·legacions que Pina fa ajudant-se de la sentència belga.

A més, el lletrat també demana la llibertat provisional per la lentitud del TC a l'hora de resoldre els recursos. En el cas de Sànchez, remarca que ja porta tres anys a la presó d'un total de nou a què està condemnat, i sosté que si la resolució de l'empara s'allarga molts mesos estaria perdent la seva raó de ser en cas que se li doni la raó.

stats