Política 05/09/2019

Sànchez, Turull i Rull demanen al Suprem que obligui Espanya Global a retirar l'informe contra el Procés

Denuncien vulneració de la presumpció d'innocència perquè se'ls "pressuposa culpables"

Ot Serra
2 min
Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull al Tribunal Suprem

MadridJordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull denuncien vulneració de la presumpció d'innocència en l'informe d'Espanya Global sobre el Procés. En un escrit que la seva defensa ha presentat davant del Tribunal Suprem, els tres diputats suspesos de JxCat al Congrés reclamen al Suprem que ordeni a la secretaria d'estat que capitaneja Irene Lozano que retiri el document 'La realitat sobre el procés independentista', perquè entenen que "pressuposa la seva culpabilitat" abans que s'hagi dictat sentència. En un text de vuit pàgines, l'advocat Jordi Pina recull diversos passatges de l'informe en què es donen per fetes accions o actituds que encara s'han d'avaluar per part dels magistrats.

"La resistència d'alguns ocupants dels col·legis electorals davant la policia no va ser només passiva" i "Com en tots els moviments es produeixen maneres d'actuar diferents. Hi ha hagut sectors que s'han radicalitzat i s'han implicat en actes violents. Exemple d'això va ser el setge tumultuari a la conselleria d'Economia el 20 de setembre de 2017" són algunes de les frases que el lletrat ha seleccionat de l'informe, que introdueix elements del debat que es va mantenir al judici, com la resistència passiva o activa dels ciutadans o el caràcter "tumultuari" de la manifestació del 20-S, concepte requerit per al delicte de sedició.

Altres frases assenyalades són: "Va haver-hi casos de violència policial (alguns actualment estan sent examinats per les autoritats judicials), però no va ser sistemàtica. També hi va haver casos de violència contra la policia" i "Si l'intent de derogar la Constitució o de declarar la independència d'una part del territori nacional mitjançant un alçament públic és constitutiu de delicte, ¿ha d'admetre's que aquesta actuació o aquesta declaració es realitzin sense sanció penal?" En aquest cas, Pina subratlla que el document de Lozano elimina l'exigència de la violència en l'alçament requerit pel tipus de la rebel·lió.

stats