Política 24/07/2021

Sánchez veu impossible un acord amb el PP pel CGPJ

Casado replica: "¿Qui bloqueja, el partit que defensa la Constitució o el que insulta els jutges?"

ARA
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una roda de premsa des dels Estats Units.

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja dona per perduda la possibilitat de renovar els òrgans constitucionals aquesta legislatura, o almenys mentre Pablo Casado presideixi el PP. Així ho ha afirmat la matinada d'aquest dissabte des de Silicon Valley (Califòrnia), on ha ofert una roda de premsa de conclusió de la gira nord-americana per buscar inversions a Espanya. Només un dia després que ja siguin quatre els òrgans constitucionals amb el mandat caducat –el Tribunal de Comptes s'ha sumat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Tribunal Constitucional i el Defensor del Poble–, el líder socialista ha lamentat que no troba "cap voluntat" per renovar-los i per això ha descartat trucar a Casado per intentar desencallar la negociació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha acusat Casado de mantenir un "bloqueig que no té sentit" amb el mandat del CGPJ caducat des de fa "961 dies" i que suposa un incompliment constant de la Constitució. Just després de la roda de premsa, en una conversa informal amb periodistes recollida per Europa Press, ha dit que el govern espanyol entén que el PP ha pres una "decisió política" i ha donat per impossible l'acord. Ha arribat a aquesta conclusió, segons ha dit, després que el ministre de Presidència, Félix Bolaños, parlés durant quinze minuts amb la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, en el marc d'una primera ronda de contactes amb els partits a la cambra baixa i on ha constat que "no sembla que hi hagi cap voluntat del PP de complir amb la Constitució", segons ha dit Sánchez.

Des de Palma, Casado ha insistit per enèsim cop que el PP no és el culpable del bloqueig i ha tornat a reclamar al PSOE que permeti una reforma perquè siguin els jutges els que escullin el CGPJ. "Per què no deixa que els jutges escullin els jutges?", s'ha preguntat, tot i que els populars mai han impulsat una reforma per canviar el sistema d'elecció, ni quan han tingut majoria absoluta. Durant la clausura del congrés autonòmic del PP de les Balears, el cap de l'oposició ha reclamat a Sánchez que "deixi d'estrènyer el coll de la justícia" i actuï amb coherència per renovar els òrgans. "¿Qui bloqueja, el partit que defensa el que diu Europa i la carta magna o el que ataca el Tribunal Constitucional, el Suprem o el Tribunal de Comptes i que insulta els jutges perquè li porten la contrària?", ha afegit.

Sense alternativa, de moment

¿Però quina és la possible alternativa davant d'aquest bloqueig i d'una justícia que s'està convertint en ariet contra l'executiu de coalició espanyol de la mà de la triple dreta? Tot i la pressió d'Unides Podem, el PSOE de moment no en posa cap sobre la taula. El president del govern espanyol ja va deixar clar dimecres des de Nova York, durant la primera jornada de la gira nord-americana, que no té intenció de recuperar la reforma que van registrar amb el partit lila al Congrés per canviar les majories d'elecció per a la renovació del CGPJ –passar d'una majoria qualificada de tres cinquenes parts a una majoria absoluta–. L'objectiu d'aquesta reforma, molt criticada des de Brussel·les, era que el PP no fos imprescindible per a l'elecció dels futurs vocals de l'òrgan de govern dels jutges.

Sánchez, doncs, continuarà fent una crida al PP a "reflexionar" per arribar a un acord tot i haver constatat que no hi ha voluntat des del principal partit de l'oposició. Durant els darrers dos anys i mig de bloqueig, han sigut tres els intents fallits de negociació en què semblava que gairebé s'arribava a un acord, però en què Casado sempre ha acabat posant pegues a l'últim moment, sobretot al vetar tota elecció de vocals per part d'Unides Podem. Ara el president espanyol no vol tornar a implorar al líder del PP una renovació i ha donat a entendre que no aixecarà el telèfon tot i les demandes de Casado. "Ja hem tingut aquesta conversa, el ministre de Presidència ha parlat amb el PP, i clarament ens han traslladat quina és la seva posició. El que no puc fer és una trucada de nou perquè compleixin amb la Constitució. Tant de bo al setembre el PP reflexioni i puguem fer aquest relleu tant necessari", ha conclòs.

stats