Política 15/03/2017

Luigi es repartia comissions del 4% amb Alavedra i Prenafeta per fer d'intermediaris

El propietari de l'empresa de neteja de Santa Coloma també admet haver pagat 6.480 euros a Bartomeu Muñoz a canvi de l'adjudicació

Albert Solé / Jordi Mumbrú
3 min
Bartomeu Muñoz, exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, arribant a l'Audiència nacional amb el seu advocat

BarcelonaLuís Andrés Garcia, 'Luigi', considerat el cervell del cas Pretòria, ha reconegut aquesta tarda que en les operacions Niesma, a Sant Andreu de Llavaneres, i l'anomenada operació Badalona, vinculada a un solar del port de la ciutat, es va repartir comissions amb els ex-alts càrrecs de Convergència, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, perquè aquests li presentaven a constructors amics seus perquè compressin solars que el mateix 'Luigi' comprava a preus molt inferiors. Les comissions, segons ha reconegut, eren del 4% sobre el total de les operacions i se les repartien entre tots tres. 'Luigi' ha afirmat que aquests pagaments eren legals, recolzats en factures per tasques d'intermediació i que estaven estandarditzats en el mercat del sector immobiliari: "No ho he amagat mai".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Mai he fet d'intermediari en cap operació urbanística", ha defensat Luigi, responent a les preguntes de la fiscalia. El ministeri fiscal li ha fet escoltar diferents converses telefòniques on se'l sent a ell parlant amb diferents empresaris. En les converses, els empresaris pregunten a l'acusat sobre algunes adjudicacions pendents. En una se sent l'empresari Jordi Mensa explicant que li ha enviat una llista "amb 14 obres" i que ha assenyalat "en color verd" les que li agradaria que li fossin adjudicades i "si no pot ser, almenys les de color ambre". L'acusat ha explicat a la fiscal que només li deien Luigi "la família i alguns amics", tot i que a les gravacions tots els empresaris li diuen aquest sobrenom.

A la segona part de les converses que la fiscal ha fet reproduir a la sala es pot escoltar Luigi parlant amb diferents tècnics municipals de Santa Coloma de Gramenet. L'acusat demana informació sobre algunes adjudicacions. En una conversa parla amb l'arquitecte municipal, Lluís Falcó, que li explica que un dels projectes no tirarà endavant perquè "el secretari municipal l'ha frenat dient que era un frau de llei". Després de l'anunci se sent riure Luigi, que diu: "Ja m'ho imagino".

Bartomeu Muñoz, exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, va demanar 6.480 euros –en tres sobres diferents– al propietari de l'empresa Limasa, Manuel Carrillo, a canvi de l'adjudicació del contracte de neteja de la ciutat. Això s'ha pogut sentir durant el judici del cas Pretòria a l'Audiència Nacional en les converses gravades entre Muñoz i Carrillo del juliol del 2009 –l'adjudicació es va signar el setembre d'aquell any–, i ho ha admès el mateix empresari. L'exalcalde, però, ahir ja va dir que no reconeixia les gravacions fetes per la policia.

A canvi d'aquesta confessió, la fiscalia ha pactat amb Carrillo que se substitueix la petició de tres anys de presó i 20.000 euros de multa per una altra de 6 mesos i 7.200 euros.

La fiscal ha fet escoltar a Carrillo la conversa gravada entre ell i l'exalcalde en què el batlle confirma a l'empresari que li ha "arreglat" l'adjudicació –"Tu, d’això ja no te'n preocupis més, no truquis a ningú per preguntar com està la cosa"–, i a canvi li demana tres sobres amb diners que sumaven 6.000 euros, a més del patrocini d'un equip de futbol sala de la ciutat (el Ràpid Santa Coloma) per 6.000 euros més.

Manuel Carrillo ho ha admès tot i ha reconegut que en tots els anys que ha tingut relacions empresarials amb l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, mai abans cap altre alcalde ni ningú li havia demanat diners a canvi de la renovació del contracte de neteja. Carrillo ha relatat que va modificar les condicions de la seva oferta, a petició del mateix Muñoz, per poder guanyar punts i superar l'empresa que havia quedat en primer lloc.

Bartomeu Muñoz, que avui ha respost a les preguntes dels advocats defensors dels altres acusats i del seu advocat –ahir va respondre a la fiscalia– sobre el cas Limasa, ha recordat que actualment aquesta empresa segueix fent el servei de neteja de Santa Coloma, i que també es va prorrogar el contracte amb Núria Parlon d'alcaldessa.

stats